Comunitatea internațională dorește să strângă miliarde de dolari pentru a accelera lupta împotriva SIDA, tuberculozei și paludismului și să reafirme la sfârșitul acestei săptămâni, la Montreal, obiectivul privind eradicarea acestor epidemii până în anul 2030, semnalează AFP, scrie Agerpres. Prezidată de premierul canadian Justin Trudeau, cea de-a cincea Conferință trienală de reconstituire a resurselor Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și paludismului se desfășoară vineri și sâmbătă la Montreal (16 și 17 septembrie), în prezența secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, a unor șefi de stat și a miliardarului american Bill Gates. Creat în 2002, acest Fond reunește guverne, societatea civilă, sectorul privat și revendică 22 de milioane de vieți salvate și peste 300 de milioane de infecții evitate din 2005 încoace, datorită celor peste 30 de miliarde de dolari cheltuiți. Obiectivul este de a colecta 13 miliarde de dolari pentru operațiunile ce vor fi desfășurate în perioada 2017-2019, pentru a se pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030, conform angajamentelor Națiunilor Unite. Între 85% și 90% din donatori și-au anunțat deja intențiile și finanțarea "se apropie" de cele 13 miliarde vizate, dar încă nu se știe "dacă va ajunge" la acel nivel, a declarat, pentru AFP, Seth Faison, purtător de cuvânt al Fondului. "După ce au furnizat în jur de o treime din totalul finanțărilor" Fondului până acum, Statele Unite ale Americii au promis să doneze 4,3 miliarde de dolari în următorii trei ani, a amintit acesta. Franța a anunțat în luna iunie menținerea angajamentului său de 1,08 miliarde de euro. Japonia a promis 800 milioane de dolari, iar Canada, 600 de milioane, în creștere cu 20%. Deciziile altor actori majori sunt în continuare așteptate. Acești bani sunt destinați în exclusivitate prevenirii și tratamentului împotriva acestor maladii, cu un accent deosebit pe Africa, cel mai afectat continent. În cadrul programelor Fondului derulate în peste o sută de țări, 70% din sumele angajate merg în țările africane care suportă "cea mai grea povară", a subliniat Seth Faison. Nigeria, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud, Tanzania și Uganda sunt țările care primesc cel mai consistent ajutor pentru a lupta împotriva epidemiilor. Țările "trebuie apoi să investească bani în proiecte și trebuie să întreprindă serioase reforme în sistemul lor de sănătate", a declarat pentru AFP ministrul canadian pentru Dezvoltare internațională, Marie-Claude Bibeau.
Potrivit lui Seth Faison, eforturile Fondului "au permis o enormă schimbare". Când s-a desfășurat prima Conferință, în 2005, SIDA nu era ținută sub control în Africa și, după părerea multora, contagierea era de neoprit. La acea vreme, nimeni nu își putea închipui că numărul deceselor va scădea cu o treime în zece ani, a spus acesta. HIV nu mai este pe prima pagină a ziarelor, ca acum 15-20 de ani. "Cu cât se vorbește mai puțin, cu atât mai puțin se simt afectați oamenii. Dacă se coboară garda, există riscul ca situația să se repete", a spus cu îngrijorare ministrul Bibeau.
"De exemplu, vedeți multe reportaje despre virusul Zika, în timp ce SIDA continuă să lase în urmă mult mai mulți morți", a subliniat purtătorul de cuvânt al Fondului. De altfel, ultimele atacuri jihadiste au putut distrage o parte din atenția liderilor politici. "Fiecare țară trebuie să ia propriile decizii de finanțare în mod independent, dar credem că sănătatea ar trebui să fie prioritară și că unele boli ca SIDA, tuberculoza și paludismul ar trebui să fie evitate", a spus Seth Faison.