Lupta pentru drepturile copilului, premiată cu Nobelul pentru Pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Așa cum ne așezăm viitorul...

Lupta pentru drepturile copilului, premiată cu Nobelul pentru Pace

Monden 11 Octombrie 2014 / 00:00 669 accesări

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai și indianul Kailash Satyarthi au câștigat Premiul Nobel pentru Pace, pentru ”lupta împotriva oprimării copiilor și a tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație”, a anunțat, vineri, Comitetul Nobel. La 17 ani, Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată din istorie, militează pentru drepturile fetelor la educație în întreaga lume. Până acum, cel mai tânăr câștigător al unui Premiu Nobel era omul de știință de origine australiană Lawrence Bragg, care avea 25 de ani când a câștigat Premiul pentru Fizică împreună cu tatăl său, în 1915.

COPIII CARE NE VOR CONDUCE MÂINE Dorința de a merge la școală a Malalei Yousafzai a transformat-o, în octombrie 2012, în ținta unui atentat al luptătorilor taliban care aproape că a costat-o viața. Mai puțin cunoscut marelui public și mult mai în vârstă, Kailash Satyarthi, de 60 de ani, a organizat manifestații împotriva exploatării copiilor, toate non-violente, în ”tradiția lui Gandhi”, după cum a subliniat Comitetul Nobel. ”Comitetul Nobel consideră că este un punct important pentru un hindus și un musulman, un indian și o pakistaneză să se alăture într-o luptă comună pentru educație și împotriva extremismului”, a afirmat Thorbjoern Jagland, șeful comitetului.

Există 168 de milioane de copii care muncesc astăzi în lume. În 2000, numărul era cu 78 de milioane mai mare. Lumea s-a apropiat de țelul de a elimina munca în rândul copiilor, dar mai sunt multe de făcut. Premiul în valoare de circa 1,1 milioane de dolari va fi decernat la Oslo pe 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea industriașului suedez Alfred Nobel, care a fondat, în testamentul său din 1895, premiile care-i poartă numele.

SIMBOLISM DUBLU Kailash Satyarthi a fondat Bachpan Bachao Andolan, în traducere Mișcarea „Salvați Copilăria“, în 1980, și a întreprins acțiuni pentru apărarea drepturilor a 80.000 de copii. ”Este o onoare pentru toți compatrioții mei indieni. Le sunt recunoscător tuturor acelora care mi-au susținut lupta timp de peste 30 de ani”, a spus Satyarthi. ”Mulțumesc Comitetului Nobel pentru această recunoaștere a suferinței a milioane și milioane de copii”, a adăugat acesta, afirmând că este încântat de distincția primită, potrivit unei declarații transmise de agenția Press Trust of India (PTI). ”Este o distincție în onoarea tuturor copiilor care suferă în sclavie, muncă forțată și trafic”, a afirmat Kailash Satyarthi pentru postul CNN-IBN. ”Este o onoare pentru toți compatrioții mei indieni. Le sunt recunoscător tuturor acelora care mi-au susținut lupta timp de peste 30 de ani”, a mai spus Kailash Satyarthi.

În mod simbolic, Premiul Nobel pentru Pace pe 2014 a fost împărțit între India și Pakistan, în contextul unor schimburi de focuri intense la frontiera teritoriului disputat Kashmir. În reacția sa inițială, Kailash Satyarthi nu a făcut nicio referire nici la Malala Yousafzai, nici la conflictul indo-pakistanez. ”Mult din merit le revine indienilor care luptă pentru a păstra democrația în viață și vibrantă, una în care mi-am putut continua lupta”, a mai afirmat activistul indian. ”Ceva care s-a născut în India a devenit ceva mondial, iar acum avem mișcarea globală împotriva muncii copiilor. După primirea acestui premiu, cred că oamenii vor da mai multă atenție cauzei copiilor în lume”, a mai spus Satyarthi.

Taguri articol


12