Luptă pentru fiecare student! La Medicină, admitere cu dosarul!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mii de locuri disponibile pentru sesiunea de toamnă

Luptă pentru fiecare student! La Medicină, admitere cu dosarul!?

Educație 09 August 2016 / 18:45 1306 accesări

Universitățile din întreaga țară se plâng în ultimii ani de scăderile tot mai mari ale numărului de tineri care aleg să devină studenți, iar acest lucru se vede în cifrele tot mai mici ale absolvenților de studii de licență. Pentru a-i atrage spre instituțiile lor, universitățile au organizat fel de fel de activități în care să-i implice pe elevii de liceu, au schimbat criteriile de admitere, optând pentru concursul de dosare și la facultățile unde examenul de admitere a fost organizat dintotdeauna, cum este Dreptul sau, mai nou, Medicina.

ADMITERE LA MEDICINĂ DOAR CU DOSARUL

Spre exemplu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi a luat decizia de a nu mai organiza examen în cea de-a doua sesiune de admitere, care are loc în toamnă. Concursul de admitere din sesiunea septembrie va reprezenta doar un concurs prin selecţie de dosare, pentru locurile rezervate candidaţilor absolvenţi ai învăţământului superior de stat care doresc să urmeze a doua facultate în regim cu taxă, la specializările Medicină (10 locuri) şi Medicină Dentară (3 locuri). Și la universitățile constănțene se simte în ultimii ani scăderea numărului de studenți, așa că la unele specializări s-a intrat fără examen de admitere, cum este Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC), sau cu note foarte mici la examenul de admitere, cum scriam în edițiile trecute despre Universitatea Maritimă Constanța, unde au fost admiși pe locuri cu taxă, pe baza notei de la Bac, tineri care la admiterea de la Matematică erau notați cu 2 sau 3.

JUMĂTATE DINTRE CANDIDAȚII UOC, STUDENȚI

Cu toate că, în ultima conferință de presă, rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină, susținea că numărul dosarelor depuse este apropiat de cel de anul trecut, după încheierea perioadei de înmatriculări situația nu mai este la fel de roz. Astfel, din cele 5.134 de dosare depuse de candidați în sesiunea de admitere din iulie, doar puțin peste jumătate s-au și înmatriculat, dobândind astfel statutul de studenți, adică 2.728 de candidați, respectiv 53,13%. Nici locurile fără taxă nu s-au ocupat în totalitate la toate facultățile, așa că, potrivit centralizării realizate de UOC, din cele 1.320 de locuri bugetate s-au ocupat 1.187, adică 89,92%, iar din cele 2.865 de locuri cu taxă s-au ocupat sub jumătate. Mai exact, au fost înmatriculați 1.297 de studenți (45,27%) pe locuri cu taxă în cadrul UOC. Cel mai prost la numărul de înmatriculări stă departamentul de Învățământ la Distanță și Fără Frecvență, unde din cele 645 de locuri alocate s-au ocupat 200, adică 31%, iar din cele 23 de locuri alocate rromilor (fără taxă) s-au ocupat 10. Și la UMC, rectorul instituției, prof. univ. dr. Cornel Panait, spunea că se simte scăderea numărului de candidați în perioada de înscriere, față de anii trecuți, când concurența pentru un loc la UMC era ridicată. O șansă pentru a crește numărul de studenți rămâne sesiunea din septembrie, când candidații își pot depune dosarele de înscriere pentru a ocupa restul locurilor rămase vacante. Unele facultăți și-au pus mari speranțe în această a doua sesiune de admitere, pentru că în iulie admiterea de la Constanța s-a suprapus cu cea de la universitățile din București, unde și-au încercat norocul mai mulți candidați.

Citește și:

Disperate să atragă studenți, facultățile admit tineri de 2 sau 3!

DRAMATIC! De ce renunță studenții la facultate? „Ovidius“, în pericol!!!



12