Situația din Zimbabwe continuă să fie tensionată, dictatorul Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, refuzând să renunțe la putere, chiar dacă armata a preluat miercuri toate pârghiile statului și a anunțat că-l sprijină pe fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, care a fost demis din funcție la începutul lui noiembrie și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe. Duminică, Mugabe, care conduce țara încă din anul 1987, a fost destituit din funcția de președinte al partidului Zanu-PF, care va fi preluată de Mnangagwa. "A fost adoptată o rezoluție pentru a-l demite pe președinte și a-l înlocui cu Mnangagwa", a declarat un membru al formațiunii politice aflate la putere la Harare.
Nepotul lui Mugabe, Patrick Zhuwao, a dezvăluit însă că Mugabe şi soţia lui sunt pregătiţi să moară în numele corectitudinii şi nu intenţionează să renunţe la conducerea ţării pentru a nu legitima lovitura militară. Aflat într-o locaţie secretă din Africa de Sud, Zhuwao a spus că președintele a dormit foarte puţine ore după ce armata a preluat puterea, dar starea sa de sănătate este bună. Într-un comunicat difuzat vineri dimineața de media de stat, armata preciza că va continua discuțiile cu Mugabe privind următoarea etapă.
Mii de zimbabweeni au ieșit sâmbătă dimineață pe străzile din Harare pentru a-și arăta sprijinul față de preluarea puterii de către armată și pentru a-i cere președintelui Mugabe să renunțe oficial la putere. Pe multe dintre pancartele purtate de manifestanți se puteau citi mesajele "Mugabe trebuie să părăsească Zimbabwe" și "Bob nu este unchiul tău", aluzie la prescurtarea prenumelui președintelui. Pentru demonstrația de la Harare și-au exprimat sprijinul, printre alții, Asociația Veteranilor de Război din Zimbabwe și formațiunea de opoziție Mișcarea pentru Schimbare Democratică. Reprezentanții armatei au anunțat media de stat că manifestația a fost autorizată, dar au lansat un apel la evitarea violențelor.