A început numărătoarea inversă până la alegerile locale din 5 iunie. De vineri, ora 00.00, a fost declanșată, oficial, campania electorală pentru alegerea primarilor, consilierilor locali și consilierilor județeni. Potrivit calendarului alegerilor locale, candidații au voie să ceară voturile românilor până în 4 iunie, la ora 7.00. Cu numai o zi înaintea startului campaniei, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a trecut în revistă, împreună cu autoritățile locale din toată țara, măsurile care trebuie luate în cele 30 de zile de campanie, pentru ca alegerile locale să se desfășoare fără probleme. Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a declarat că bugetul alocat alegerilor locale este de 350.663.000 de lei, urmând să fie organizate 18.616 secții de votare, în timp ce 50.000 de polițiști, jandarmi și pompieri vor fi angrenați în măsurile de ordine și liniște publică aferente procesului electoral.
SISTEM ELECTRONIC DE COMBATERE A VOTULUI MULTIPLU
Petre Tobă a anunțat că, în premieră pentru România, la alegerile din iunie va fi introdus un sistem electronic de monitorizare a prezenței la urne și combatere a votului multiplu. Concret, este vorba despre un sistem care va fi montat în fiecare secție de vot și care va scana actele de identitate ale tuturor alegătorilor. În baza datelor înregistrate, sistemul va putea indica, în timp real, membrilor secțiilor de votare dacă electorul are dreptul să voteze sau nu. Sistemul, care va putea revoluționa modul în care se desfășoară scrutinele în România, va fi testat de trei ori înainte de alegeri, prima verificare fiind programată pentru 22 mai.
CRIZĂ DE PERSONAL
Tehnologia a fost achiziționată, însă, pentru ca acest program să funcționeze, este nevoie de oameni care să utilizeze sistemul. În acest sens, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a recrutat operatori de calculator pentru secțiile de votare. Până acum, au fost înregistrate peste 33.000 de cereri la AEP. Potrivit Autorității, pentru cele 18.616 secții de votare organizate la alegerile locale sunt necesari 23.637 de operatori de calculator. Cu toate acestea, autoritățile spun că, în unele localități din țară, încă mai este nevoie de personal. Printre județele care se confruntă cu această problemă se numără și Constanța, unde sunt 13 localități care au nevoie de
operatori de calculator: Techirghiol, Histria, Peștera, Oltina, Seimeni, Tortoman, Dumbrăveni, Băneasa, Pantelimon, Pecineaga, Amzacea, Ostrov și Lipnița. Potrivit prefectului Adrian Nicolaescu, la nivelul județului există o criză și de experți electorali din rândul cărora vor fi trași la sorți președinții și locțiitorii secțiilor de votare. Prefectul a spus că, în județul Constanța, deficit de experți electorali se înregistrează în Bărăganu, Ciobanu, Cicârlia, Pantelimon, Tortoman, Cerchezu, Cogealac, Ovidiu, Seimeni, Corbu, Mihai Viteazu, Tuzla și Lumina.
ADIO PROMOVĂRII PE STRADĂ
În campania electorală pentru alegerile locale sunt interzise bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile și ecranele publicitare, panourile publicitare fixe sau mobile, publicitatea luminoasă, publicitatea pe vehicule, vehiculele inscripționate cu sloganuri de campanie și cele care difuzează materiale audio, spectacolele, serbările și focurile de artificii. Potrivit AEP, singurele materiale de propagandă electorală permise sunt afișele, care trebuie să respecte anumite dimensiuni, materialele de propagandă electorală difuzate la televiziuni, radiouri și publicate în presa scrisă și în mediul online, broșurile, pliantele și alte materiale tipărite din aceeași categorie.
CE RISCĂ CEI CARE DAU ORI PRIMESC MITĂ ELECTORALĂ
Românii trebuie să știe că, în perioada campaniei electorale, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, atât candidații, cât și cetățenii simpli trebuie să mai cunoască și faptul că este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor. De asemenea, sunt interzise și „micile atenții”: pixurile, ceasurile, cizmele de cauciuc, gecile inscripționate cu siglele partidelor politice, brichetele, pungile și găleţile (uneori pline cu alimente). Cei care nu respectă noile reguli riscă nu doar o amendă, ci să se aleagă cu dosar penal.