Lupte fără precedent în oraşul sirian Alep

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lupte fără precedent în oraşul sirian Alep

Externe 29 Septembrie 2012 / 00:00 467 accesări

Lupte de o amploare fără precedent şi pe mai multe fronturi zguduiau, vineri, oraşul Alep, al doilea ca importanţă din Siria, unde rebelii anunţaseră, cu o zi înainte, o bătălie decisivă. Anunţul a fost făcut de Rami Abdel Rahmane, preşedintele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). În cartiere din centrul oraşului controlate de regim şi până în prezent ferite de confruntări, cum ar fi Souleimaniye şi Sayyed Ali, locuitorii au relatat că s-au înregistrat tiruri de armă fără precedent. De asemenea, cartierele controlate de rebeli, în special în est, erau bombardate de armată, fără încetare, de joi. În aceste zone, bombardamentele sunt urmate de tiruri de arme automate, aproape fără întrerupere.

MANDAT PRELUNGIT Vineri, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a dat undă verde prelungirii mandatului anchetatorilor săi în Siria, condamnând, totodată, înmulţirea masacrelor în această ţară. Cele 47 de state membre ale Consilului au adoptat cu 41 de voturi pentru, trei împotrivă (Rusia, China şi Cuba) şi trei abţineri (India, Uganda şi Philipine) o rezoluţie prezentată de grupul arab, cu susţinerea SUA şi UE, care prelungeşte mandatul comisiei internaţionale independente de anchetă în cazul Siriei. Totodată, textul cere secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să furnizeze comisiei resurse suplimentare, mai ales umane. Mandatul acestei comisii, alcătuită în urmă cu mai bine de un an şi condusă de brazilianul Paulo Sergio Pinheiro, ajunsese la final. Comisia a adunat, pe baza a o mie de mărturii consemnate în ţări vecine Siriei, întrucât Damascul i-a refuzat accesul pe teritoriul sirian, probe privind crime de război şi crime împotriva umanităţii comise de forţele guvernamentale şi de miliţiile pro-regim, în special în ceea ce priveşte masacrul de la Hula. Aceasta a relevat, de asemenea, crime de război comise de opoziţia armată, dar la o scară mult mai mică. Comisia a alcătuit două liste cu nume de responsabili sau de unităţi implicate în aceste crime şi elemente de probă, pe care le-a remis Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Navi Pillay. Aceste documente nu vor fi făcute publice pentru moment şi ar putea servi ca bază în cazul sesizării Curţii Penale Internaţionale de către Consiliul de Securitate al ONU.

Carla Del Ponte, fost procuror general al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, TPI şi fostul raportor special al ONU în Coreea de Nord, Vivit Muntarbhorn, au fost numiţi, vineri, comisari ONU în cadrul comisiei pentru investigarea crimelor în Siria. Comisia urmăreşte aducerea în faţa justiţiei a persoanelor bănuite de crimă şi abuzuri în cele peste 18 luni de conflict armat putere - opoziţie în Siria. Un comunicat difuzat la Geneva condamnă cazurile de încălcare a drepturilor omului pe teritoriul sirian, atât de putere, cât şi de insurecţie. Numirea unui avocat experimentat precum Carla Del Ponte în acest post demonstrează hotărârea ONU de a-i judeca pe cei ce se fac răspunzători de încălcarea drepturilor omului în Siria.

ARME CHIMICE Regimul Bashar Al-Assad a deplasat stocurile de arme chimice pentru a le securiza, în contextul conflictului armat cu rebelii, afirmă secretarul american al Apărării, Leon Panetta, în cursul unei conferinţe de presă cu ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay. Întrebat dacă insurgenţii au obţinut astfel de arme, Panetta a răspuns că nu are informaţii specifice din partea opoziţiei siriene.



12