Lupte fără sfârşit în Ucraina: elicopter militar doborât de pro-ruşi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ofensivă diplomatică incertă

Lupte fără sfârşit în Ucraina: elicopter militar doborât de pro-ruşi

Eveniment 06 Mai 2014 / 00:00 1140 accesări

Insurgenţi pro-ruşi au doborât, ieri, un elicopter al forţelor aeriene ucrainene, în timpul luptelor din oraşul Slaviansk. Insurgenţii au atacat elicopterul cu arme automate. Aparatul militar de tip M-24 s-a prăbuşit într-un râu, iar piloţii au scăpat cu viaţă.

Ucraina continua să se confrunte ieri cu un haos crescând în oraşele din estul ţării, amplificând temerile privind declanşarea războiului civil, situaţie care i-a obligat pe europeni să propună Moscovei o nouă conferinţă internaţională, sub egida OSCE. ”Este un război pe punctul de a deveni unul împotriva noastră, iar noi trebuie să fim pregătiţi să respingem agresiunea”, a avertizat, ieri, preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov. ”Tentativa de destabilizare a situaţiei la Odesa a eşuat”, a afirmat el, după incidentele sângeroase care au avut loc în oraşul din sudul ţării, începând de vineri. Separatiştii pro-ruşi au atacat, duminică, sediul Poliţiei şi au eliberat 60 dintre insurgenţii arestaţi vineri seară. Câteva mii de susţinători ai Ucrainei unite, unii purtând căşti şi înarmaţi cu bâte, s-au reunit duminică seară la Odesa, după care au pornit în coloană spre sediul regional al Poliţiei. Generalul Ivan Katerinciuk, şeful Poliţiei din regiunea Odesa, le-a spus că ”Ucraina este unită, iar Odesa face parte din Ucraina”. Manifestanţii au pornit ulterior către Casa Sindicatelor, incendiată vineri, când au fost ucişi aproximativ 40 de pro-ruşi. Ei au arborat, la loc, steagul ucrainean, dat jos şi ars sâmbătă de susţinători ai unei apropieri de Rusia.

Oleksandr Turcinov consideră că ”obiectivul separatiştilor pro-ruşi este răsturnarea Guvernului de la Kiev”. De altfel, situaţia rămâne tensionată în estul Ucrainei, cuprins de acţiunile armate ale separatiştilor pro-ruşi. La Slaviansk, unul dintre principalele bastioane ale separatiştilor din regiunea Doneţk, focuri de armă şi explozii au fost auzite pe tot parcursul nopţii de duminică spre luni. Patru membri ai serviciilor de securitate ucrainene au murit, iar alţi 30 au fost răniţi ieri dimineaţă, în luptele cu insurgenţi din Slaviansk. Rebelii folosesc civili ca scuturi umane şi au incendiat clădiri, susţine Ministerul de Interne. Purtătoarea de cuvânt a separatiştilor, Stella Koroşeva, a afirmat duminică seara că insurgenţii au primit întăriri din Crimeea şi din Cecenia, fără să precizeze numărul eventualilor combatanţi.

NEGOCIERI INTERNAŢIONALE Europenii s-au mobilizat, la sfârşitul săptămânii, în vederea susţinerii unei noi ofensive diplomatice. Preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, este aşteptat mâine la Moscova, pentru discuţii pe tema dosarului ucrainean cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Cei doi vor discuta despre organizarea unor discuţii sub medierea OSCE, pentru începerea unui dialog naţional înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate din 25 mai. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a pledat, duminică, în favoarea organizării celei de-a doua conferinţe la Geneva, în pofida absenţei rezultatelor concrete în urma primelor discuţii, de la jumătatea lunii aprilie. Ucraina, Rusia, SUA şi UE au semnat luna trecută, la Geneva, un acord vizând detensionarea crizei din Ucraina şi restabilirea stabilităţii politice şi economice a ţării. Textul a fost însă ignorat, iar situaţia s-a degradat semnificativ în teren. La cea de-a doua conferinţă vor trebui decise angajamente clare privind modalitatea în care poate fi obţinut un armistiţiu, dar şi în legătură cu găsirea progresivă a unei soluţii politice. Orice altă poziţie ar fi iresponsabilă şi ar însemna mai multe victime, a avertizat ministrul german de Externe.

VARIANTA RUSEASCĂ ”Criza ucraineană ameninţă stabilitatea şi pacea în Europa, în cazul în care comunitatea internaţională nu răspunde adecvat încălcării masive a drepturilor omului comise în Ucraina”, au afirmat, ieri, autorităţile ruse, citate de site-ul de ştiri Russia Today. Ministerul rus al Afacerilor Externe a întocmit o listă cu ”încălcări masive ale drepturilor omului comise în Ucraina de forţe ultranaţionaliste, extremiste şi neonaziste”, într-o Carte Albă dată publicităţii ieri. Rusia cere o ”reacţie internaţională fără subiectivitate”.

AJUTOR AMERICAN Subsecretarul american al Trezoreriei care se ocupă de sancţiuni, David Cohen, merge în Franţa, Germania şi Marea Britanie, de azi până vineri, pentru a coordona punerea în aplicare a sancţiunilor legate de criza din Ucraina. ”Misiunea sa este aceea de a planifica un evantai de instrumente suplimentare, în special de a consolida sancţiunile împotriva diverselor sectoare ale economiei ruse, în cazul în care Rusia îşi continuă comportamentul destabilizator”, se arată în comunicatul Trezoreriei.

MAI MULŢI IMIGRANŢI EVREI UCRAINENI Numărul imigranţilor evrei ucraineni veniţi în Israel a crescut cu 142% în primele patru luni ale anului 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Potrivit autorităţilor israeliene, 762 de imigranţi ucraineni au venit în Israel în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu 315 în aceeaşi perioadă din 2013, creşterea fiind de 142%. Creşterile au fost cu 200% în martie şi cu 295% în aprilie, comparativ cu aceleaşi luni de anul trecut, în contextul crizei din Ucraina. În Ucraina trăieşte o comunitate evreiască formată din aproximativ 200.000 de membri.



12