CONTRE Deşi a încercat să ţină cu dinţii de scaunul său, prin tot felul de tertipuri, fostul prezidenţiabil social democrat Mircea Geoană a pierdut şefia Senatului, senatorii votând, cu 112 voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri, ca acesta să fie înlăturat de la conducerea Senatului. Mai mult decât atât, Geoană şi-a pierdut şi locul din Biroul Permanent, după ce plenul Senatului a constatat încetarea de drept a acestei calităţi. Imediat după ce deciziile au fost luate, Mircea Geoană a mai luat o decizie, care i-a uimit pe colegii săi, baricadându-se în biroul pe care l-a ocupat ca preşedinte al Senatului. Mai mult, el a contestat la Curtea Constituţională hotărârea plenului prin care s-a constatat că, de drept, i-a încetat mandatul de preşedinte al Senatului. Între timp, majoritară în Senat, Puterea a şi pus mâna pe postul de preşedinte, Biroul Permanent luând decizia ca vicepreşedintele Camerei, Petru Filip (PDL), să rămână înlocuitorul lui Geoană până la desemnarea noului preşedinte. Totodată, Filip a declarat, cu „bătaie”, că „instituţia interimatului” nu este definită de regulament clar, în sensul termenului până la care poate fi ocupată această poziţie.
GREŞELILE TRECUTULUI Preşedintele PNL Crin Antonescu a comentat, ieri, insistenţa lui Mircea Geoană de a-şi aroga şefia Senatului, spunând că o cameră a Parlamentului nu este un circ în care se fac exerciţii de cât de mult se poate sta pe un scaun şi că era de aşteptat demisia celui care nu mai are susţinere politică. La rândul său, senatorul social democrat de Constanţa Alexandru Mazăre a declarat că este o situaţie nefericită pentru PSD. „Gândiţi-vă că PSD deţinea funcţia de preşedinte al Senatului, iar după votul de luni nu se ştie. Normal, dacă este să respectăm regulamentul Senatului şi decizia Curţii Constituţionale, avem toate motivele să fim îndreptăţiţi să revendicăm preşedinţia Senatului. Din păcate, în România legea este facultativă, regulile şi cutumele nu sunt respectate, iar cei de la Putere au o singură lege: majoritatea forţată. Decizia de schimbare a lui Geoană a fost una politică, iar acesta nu mai reprezenta PSD în Senat. Este o chestiune de bun simţ în politică: atunci când ţi-ai pierdut încrederea grupului politic, care te-a învestit într-o anumită funcţie, trebuie să pleci şi să laşi locul altcuiva. Nu era funcţia câştigată de Mircea Geoană”, a spus Alexandru Mazăre. „Vizita la Vântu a lăsat urme în mintea multora dintre social democraţi. Poate că Geoană plăteşte şi pentru ceea ce a făcut atunci, cu numai două zile înainte de votul final din decembrie 2009”, a subliniat senatorul. Pe de altă parte, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că liderii partidului care au muncit pentru ca Mircea Geoană să fie ales preşedinte nu merită „epitetele” folosite de fostul lider PSD la adresa lor, precizând că acesta a dovedit din nou că nu ştie să piardă în bătălia politică.
ÎNCEPE BĂTĂLIA Nici bine nu s-a răcit scaunul lui Geoană că s-a şi declanşat lupta pentru şefia Senatului. Primii care au reacţionat, precum un câine când vede un os, au fost democrat liberalii, care, prin secretarul general al PDL, Ioan Oltean, au declarat că „normal ar fi ca principalului partid de guvernământ să-i revină postul”. Mai mult, Oltean spune că PDL îi aruncă în luptă pe Vasile Blaga şi Radu Berceanu. Numai că, din câte se pare, socotelile portocaliilor nu prea se potrivesc cu cele ale ungurilor. Astfel, senatorul Gyorgy Frunda a declarat că, logic, ar fi ca şefia Senatului să revină UDMR. La rândul său, liderul senatorilor UDMR, Fekete Szabo, a sugerat ca vicepremierul Marko Bela să fie candidatul Coaliţiei la Senat. Iar reacţiile colegilor de guvernare nu au întârziat. „Nu votez nici mort un candidat UDMR la sefia Senatului, dacă nu convine cuiva, să mă dea afară”, a spus senatorul PDL Iulian Urban. Până când Coaliţia se hotărăşte asupra candidatului, Opoziţia pare să meargă pe mâna lui Titus Corlăţean.