Lupul Blejnar, la stâna Buget EBA, ministrul Culturii 

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propuneri ironice

Lupul Blejnar, la stâna Buget EBA, ministrul Culturii 

Politică 07 August 2014 / 00:00 781 accesări

Pentru cei care încă mai pot trata cu simțul umorului ceea ce se întâmplă pe scena politică românească, procesul de numire a miniștrilor pentru cele două portofolii guvernamentale vacante - Cultura și Bugetul - a generat un schimb delicios de replici între factorii implicați. Este vorba despre șeful Guvernului, președintele UDMR și Președinția, pardon, familia prezidențială, care se confundă, din păcate, cu instituția fundamentală a statului. Pentru cine nu mai are resurse de umor, asistăm cu toții la o nouă răfuială gratuită, pe o temă extrem de fadă din punctul de vedere al agendei cetățeanului - ce persoană ocupă o funcție în Guvern. O temă importantă exclusiv pentru politicieni. Asta nu ne scutește, însă, de a privi cu resemnare la modul în care politicienii alocă resurse imense de energie unor răfuieli de acest gen.

Probabil nu mai surprinde pe nimeni că întreaga răfuială a plecat de la Traian Băsescu. Șeful statului a anunțat public că nu are de gând să accepte propunerile premierului Victor Ponta - Rozalia Biro la Cultură și Claudiu Manda la Buget. A urmat o replică ironică a lui Ponta: "Dacă Traian Băsescu va respinge cele două propuneri, cu siguranţă trebuie să fac alte propuneri. Ca să fiu sigur că le acceptă Băsescu, o s-o propun pe EBA, pe Elena Băsescu, la Cultură şi pe Sorin Blejnar la Buget, pentru că, probabil, aceştia sunt modelele de cultură şi de ştiinţe în ale bugetului pe care Băsescu le-a promovat în ultimii zece ani".

Dacă "bărbatul politic", cum se autointitula șeful statului, a tăcut, în apărarea Președinției a sărit Elena Băsescu. Printr-o scriere atât de corectă încât ridică suspiciuni, EBA a anunțat pe un site de socializare că îi sugerează lui Victor Ponta să o propună pe soţia sa, Daciana Sârbu, la Ministerul Bugetului, întrucât aceasta se ocupă de finanţele familiei. "Dacă la Buget este prea umilitor pentru domnul prim-ministru, rămâne varianta Ministerului Apărării pentru Daciana Sârbu. Am încredere că, între timp, doamna cu pricina, absolventă a Colegiului Naţional de Apărare, a învăţat ce înseamnă iniţialele NATO", mai scrie cineva, în numele Elenei Băsescu, într-o postare pe Facebook.

Fie că nu a vrut să intre în discuțiile colorate, fie că nu prea știe de glumă, președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a demisionat de la conducerea Ministerului Culturii, a făcut declarații într-un registru mult mai sobru. El consideră că Rozalia Biro are calitățile necesare și experiența administrativă pentru a conduce Ministerul Culturii, astfel că nu intenționează să-și retragă propunerea și așteaptă decizia președintelui Traian Băsescu.



12