Parlamentul European (PE) dorește, cât mai curând posibil, claritate din partea Londrei în legătură cu intențiile sale privind negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ținând cont de rezultatele alegerilor parlamentare britanice desfășurate săptămâna trecută, a declarat marți Guy Verhofstadt, negociatorul pentru Brexit din partea Legislativului european, transmite Reuters. ''Așteptăm... poziția Regatului Unit. Este neclar dacă guvernul britanic va respecta direcția anunțată în scrisoarea din 29 martie sau o va schimba, ținând cont de rezultatul alegerilor din 8 iunie'', a spus eurodeputatul liberal belgian, într-o conferință de presă la Strasbourg.
Mai mulți lideri europeni și-au exprimat îngrijorarea că rezultatele alegerilor parlamentare din Marea Britanie, în urma cărora Partidul Conservator a pierdut majoritatea legislativă, vor duce la întârzierea și eșecul parțial al negocierilor privind Brexit. Ei au abandonat în mare măsură ideea că Marea Britanie s-ar putea răzgândi și ar putea cere să rămână în Uniune.
Cele 27 de guverne sunt preocupate în special că un eșec al negocierilor ar putea conduce la încetarea de facto a calității Marii Britanii de membru al UE la 30 martie 2019, în conformitate cu articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, fără negocierea condițiilor divorțului, care ar evita un impas juridic pentru cetățeni și companii. O astfel de situație ar face improbabilă și asigurarea unui acord rapid de liber schimb cu UE pe care Londra îl vizează pentru perioada post-Brexit.
Pe lângă situația legală a imigranților comunitari, unul dintre punctele cele mai delicate ale negocierilor dintre Bruxelles și Londra va fi cel al sumelor pe care Marea Britanie le va achita în contul angajamentelor deja asumate în cadrul Uniunii Europene. Conform unor estimări neoficiale, blocul comunitar ar urma să ceară Londrei circa 60 de miliarde de euro, dar premierul Theresa May a exclus să plătească o asemenea sumă și a evocat posibilitatea unei retrageri din UE fără niciun acord dacă nu se va ajunge la un compromis.