Măcar azi, să fim înțelegători! Ziua internațională a non-violenței

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Măcar azi, să fim înțelegători! Ziua internațională a non-violenței

Social 02 Octombrie 2018 / 15:27 3176 accesări

Ziua internaţională a non-violenţei este marcată în fiecare an la 2 octombrie, data naşterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din lume, pionier al filosofiei şi al strategiei non-violenţei, conducător de marcă al mişcării pentru independenţă din India. De Ziua internaţională a non-violenţei suntem chemaţi să contribuim, prin diverse manifestări, la crearea unei culturi a păcii, a toleranţei, a înţelegerii şi a non-violenţei, să promovăm diversitatea culturală şi înţelegerea între popoarele lumii. În acest scop sunt organizate campanii publice de conştientizare, marşuri, conferinţe, întâlniri publice etc.

Principiul non-violenţei - cunoscut şi sub numele de rezistenţă non-violentă - respinge folosirea violenţei fizice în scopul realizării unor schimbări sociale sau politice. Există trei categorii principale de acţiuni non-violente: proteste, marşuri; non-cooperarea; intervenţii non-violente, precum blocadele, notează agenția de presă Agerpres.

Mahatma Gandhi, care a ajutat India pe calea spre obţinerea independenţei, a fost o sursă de inspiraţie pentru mişcările non-violente în vederea obţinerii de drepturi civile şi schimbări sociale din întreaga lume. Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste paşnice pentru a determina progresul politic şi social, Gandhi a rămas angajat, de-a lungul vieţii sale, în credinţa sa în non-violenţă chiar şi în condiţii opresive şi în faţa unor provocări aparent insurmontabile, se mai arată pe site-ul amintit. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume“ este unul dintre citatele celebre care aparţin lui Mahatma Gandhi.



12