Macedonia: Referendumul pentru aderarea la NATO şi UE nemulţumeşte Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Macedonia: Referendumul pentru aderarea la NATO şi UE nemulţumeşte Rusia

Externe 17 Septembrie 2018 / 18:50 569 accesări

Ministrul american al Apărării Jim Mattis a sosit luni în Macedonia, avertizând că Rusia încearcă să se amestece într-un referendum organizat pentru schimbarea numelui ţării balcanice şi deschiderea negocierilor pentru aderarea la NATO şi UE, relatează Reuters.

Parlamentul macedonean a stabilit data de 30 septembrie pentru organizarea referendumului la care cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, precum şi în legătură cu recentul acord cu Grecia privind numele ţării.

Mattis este cel mai recent dintr-o serie de lideri occidentali, între care cancelarul german Angela Merkel, care au vizitat Skopje şi care au cerut acceptarea acordului cu Grecia. "Nu vrem ca Rusia să facă acolo ceea ce a încercat să facă în multe alte ţări", a spus Mattis, adăugând că este preocupat de o posibilă ingerinţă a Moscovei.

În iulie, Grecia a expulzat doi diplomaţi ruşi şi a interzis altor două persoane să intre în ţară pentru că au încercat să dea mită unor oficiali şi să organizeze demonstraţii pentru a contracara acordul. Rusia a negat categoric acuzaţiile şi a ripostat cu expulzări ale unor cetăţeni greci, potrivit Agerpres.

Ministrul american, care va fi la Skopje pentru doar câteva ore, urmează se întâlnească cu premierul şi ministrul apărării maceconeni. El va fi primit de asemenea de preşedintele macedonean Gjorge Ivanov, care se opune acordului. Washingtonul consideră că grupuri pro-ruse acţionează pentru a submina referendumul şi că Moscova încearcă să ducă o campanie de dezinformare. "Fără îndoială că au transferat bani şi duc campanii de influenţă mai largi", a spus Jim Mattis, apreciind că nu este clar ce impact au avut eforturile Moscovei. Ambasadorul Moscovei la Skopje a criticat demersul Macedoniei de a adera la NATO, afirmând că ţara ar putea deveni "o ţintă legitimă'' dacă relaţiile dintre NATO şi Rusia se vor deteriora.

NATO a invitat Macedonia să înceapă negocierile de aderare, dar a cerut ca ţara să-şi schimbe Constituţia şi să adopte mai întâi noua denumire. UE a anunţat de asemenea că va stabili o dată pentru negocierile privind aderarea Macedoniei până la stabilirea noii denumiri a ţării, potrivit Agerpres.

În pofida afirmaţiilor preşedintelui american Donald Trump, potrivit cărora Alianţa este în criză, sondaje de opinie recente arată că peste 50% dintre macedoneni se vor prezenta probabil la vot, majoritatea susţinând aderarea la NATO şi UE şi acordul privind numele ţării.

În iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Grecia, membră NATO şi UE, a refuzat iniţial să accepte numele ţării balcanice, apreciind că acesta implică pretenţii teritoriale asupra provinciei greceşti Macedonia, informează Agerpres.

Dar, pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele şi în Constituţie. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO. NATO a transmis Macedoniei în luna iunie invitaţia de a începe negocierile pentru intrarea în Alianţă, în urma acordului dintre guvernele de la Skopje şi Atena.

Taguri articol


12