“Măcelăria” fiscală a Guvernului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Încă trei ani de sărăcie

“Măcelăria” fiscală a Guvernului

Economie 18 Aprilie 2011 / 00:00 582 accesări

TVA ŞI COTA UNICĂ NU SUNT MICŞORATE. Veniturile la buget sunt estimate să urce la 180,5 miliarde lei, în 2011, şi la 203,6 miliarde lei în 2012. Pentru 2013 şi 2014, Guvernul are planuri mari, preconizând încasări de 227,5, respectiv 253 miliarde lei. Pentru fiecare dintre cei patru ani, cheltuielile bugetului consolidat sunt mai mari decât veniturile, ceea ce înseamnă că vom rămâne cu deficit. Interesant, dacă putem spune aşa, este că Guvernul a făcut aceste calcule pe baza TVA şi cotei unice actuale. Explicaţia scurtă - aceste taxe nu vor fi diminuate, pentru că ar duce la o adâncire a deficitului, pe care nu ne-o permitem, potrivit prevederilor acordului cu FMI.

PRIMARII AU LIBER LA MAJORĂRI DE TAXE. Potrivit noii strategii fiscale, Guvernul va permite primăriilor să majoreze taxele şi impozitele în funcţie de „necesităţile locale” şi de „gradul de suportabilitate” al populaţiei, prin introducerea unui sistem în care suma impozabilă a clădirilor şi terenurilor din intravilan va fi raportată la cea mai mare valoare de piaţă. Această prevedere se aseamănă cu ce a făcut statul în Prima Casă 4, adică pasarea unor riscuri şi responsabilităţi. Guvernul taie salarii şi prime, dar lasă la mâna autorităţilor locale lovitura de graţie, pentru a nu cădea drept vinovat.

IMPOZITAREA AVERILOR MARI ADUCE 160 MILIOANE LEI. Dacă acest plan nu funcţionează, statul mai are o sursă de venit - averile românilor. Guvernul estimează că va colecta 8,8 miliarde lei, în următorii trei ani, „prin intensificarea acţiunilor de control al contribuabililor cu risc fiscal ridicat”. La această sumă se vor mai adăuga încă 160 milioane lei, din impozitarea marilor averi. „Aceste venituri vor fi suplimentate cu alte fonduri colectate prin verificarea preţurilor de transfer, companiilor din comerţul electronic, operatorilor economici care solicită rambursări de TVA de peste 50.000 euro şi persoanelor fizice care au obligaţia plăţii TVA, precum şi prin întărirea controlului la vămi, în special în portul Constanţa - Agigea”, potrivit strategiei executivului.

PUNCTUL DE PENSIE, ÎNGHEŢAT. Baza strategiei este însă „tăierea”. Guvernul va apela din nou la reduceri de personal, la sistarea plăţii celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă, precum şi la îngheţarea punctului de pensie. În plus, nici în 2012 nu se vor plăti orele suplimentare, compensaţia urmând să fie tot ore libere. Ţinta executivului - 1,24 milioane angajaţi, de la 1,27 milioane persoane în prezent, care să fie plătiţi cu 42,5 miliarde lei, adică 7,1% din PIB. Cheltuielile salariale vor fi restricţionate şi în 2013 şi 2014, la 6,7%, respectiv 6,4% din PIB.

PLATA SALARIILOR CÂŞTIGATE ÎN INSTANŢĂ, EŞALONATĂ. Nu în ultimul rând, Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite bugetarilor cu titluri executorii, de la 34%, la 5% din total, prevederea eşalonării plăţilor aplicându-se şi în cazul profesorilor, care doar ce au câştigat în justiţie majorarea salariilor.



12