În această perioadă, angajaţii Direcţiei Silvice Constanţa sunt implicaţi în acţiunea de recoltare a fructelor de pădure. Astfel, tone de măceşe din judeţul Constanţa vor fi culese din pădurile ce aparţin instituţiei, dar nu pentru ceaiuri naturale sau pentru a fi transformate în vin, ci pentru a fi valorificate la export. Potrivit directorului general al Direcţiei Silvice Constanţa, Ion Bogdan, fructele de pădure merg la export în special în Germania, pentru a fi utilizate în industria farmaceutică. „Recoltăm cel puţin 20 de tone de măceşe în stare propaspătă. Avem încheiat un contract cu o firmă internă care achiziţionează fructele de pădure de la noi, le prelucreză şi apoi le trimite la export. La rândul nostru, noi le luăm de la ocoalele silvice din teritoriu. În comparaţie cu anii trecuţi, măceşele sunt sănătoase. Producţia de măceşe este bună în acest an”, a declarat Bogdan. Pentru a colecta întreaga cantitate de măceşe, s-a apelat şi la persoane fizice care nu sunt angajaţi ai instituţiei. Oamenii care colindă pădurile în lung şi-n lat după măceşe şi le aduc la centrele de colectare ale ocoalelor silvice Constanţa primesc 1,20 lei pentru un kilogram. „Direcţia vinde măceşele către firma intermediară la preţul de 1,5 lei pentru fiecare kilogram. Este un preţ bun, ţinând seama că pe piaţa internă măceşele nu prea au căutare”, a spus Directorul Direcţiei Silvice Constanţa.
MĂCEŞELE, BOGATE ÎN VITAMINE Potrivit afirmaţiilor lui Bogdan, Direcţia Silvică Constanţa strânge de ani de zile fructe de pădure, pe care apoi le vinde la export. Efectele benefice ale măceşului sunt cunoscute de mii de ani şi de mai toată lumea. Fructele sunt extrem de bogate în vitamina C, dar şi în alte tipuri de vitamine, precum A, B1, B2, P, K şi acid nicotinic. Pe lângă conţinutul bogat în vitamine, fructele de măceş sunt bogate în zaharuri, acid citric, pectine, tanin. Având un conţinut ridicat în vitamina P, preparatele din măceş, reuşesc să menţină buna funcţionare a vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui.