Macro, o ducem bine. Micro, nu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noile concluzii vechi ale FMI

Macro, o ducem bine. Micro, nu!

Economie 11 Mai 2011 / 00:00 477 accesări

CÂND NE RELAXĂM? „Cred că reducerea CAS cu câteva puncte este un factor minor în încurajarea unor investiţii suplimentare şi dezvoltarea afacerilor. Mai important este ca România să crească dinamic. De aceea, pun accentul mai mult pe implementarea programului de reformă, pentru că, după mine, aducerea de miliarde de euro de la UE, investiţiile în companiile de stat şi stabilitatea politicilor guvernamentale vor fi mai benefice decât reducerea CAS cu 2-3%”, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care consideră că România are nevoie de un sistem fiscal cu niveluri joase de taxare şi colectare largă. „În următorii cinci ani aş vrea să văd nu numai CAS mai scăzute, cu şi un nivel mai redus al TVA. Veţi putea face acest lucru numai dacă veţi colecta suficienţi bani, prin îmbunătăţirea procesului de colectare şi prin combaterea evaziunii fiscale. Nu putem începe cu tăierea taxelor şi să sperăm că apoi o să vină şi banii”, a precizat Franks, deşi este greu de crezut că românii vor refuza să plătească taxe mai mici, doar ca să nu strice cumva acest „cerc economic clasic” imaginat de FMI.

CREŞTEREA SUSTENABILĂ - 3%. FMI a ajustat şi proiecţia de creştere economică a României pentru 2012, de la 4,5 la 3,5%, din cauza evoluţiei crizei internaţionale a alimentelor şi combustibililor. Pentru 2011, estimarea Fondului rămâne de 1,5%. „Creşterea potenţială este doar de 3% şi la acest nivel se va situa în următorii patru sau cinci ani. Comisia Europeană are o cifră mai mică de 3%. Provocarea cheie este următoarea: nu cum vom creşte în următorii doi sau trei ani, ci cum vom creşte pe termen mediu şi lung şi cum vom şti să luăm această cifră de 3% de azi şi să o facem să crească şi mai mult şi să fie sustenabilă”, a declarat Franks.

ATAC LA CORUPŢIE ŞI BIROCRAŢIE. Oficialul FMI consideră că România trebuie să atace corupţia şi birocraţia, soluţia fiind simplitatea şi transparenţa sistemelor. „Cu cât sunt mai simple sistemele, cu atât există mai puţine oportunităţi de corupţie, cu cât este mai transparent sistemul, cu atât este mai uşor pentru toată lumea să ştie regulile şi este mai greu să le încalce”, a comentat Franks. Dacă autorităţile respectă toate condiţiile impuse de FMI, recompensa este creşterea ratingului de ţară, în următoarele 24 de luni. În prezent, potrivit Standard&Poor’s, România are rating BB+, cel mai înalt nivel din clasa speculativă (junk), dar cu perspectivă negativă. Potrivit Moody, România este cotată de la Baa3, adică este o destinaţie bună pentru investiţii. Ratingul Fitch pentru România este tot BB+.

• RATAREA ADERĂRII LA ZONA EURO NU E O TRAGEDIE • În ceea ce priveşte aderarea la zona euro, Franks consideră că nu ar fi deloc o tragedie ca România să rateze această ţintă. „Mai importantă este accelerarea reformelor, dar cu grijă, pentru a nu depăşi puterea de suportare a economiei. Periculos este însă şi să amâni prea mult, să relaxezi reformele”, a precizat Franks.



12