Lupta dintre Guvernul de la Madrid și separatiștii catalani își consumă un nou capitol, după ce politiciana socialistă spaniolă Carmen Calvo a anunțat că Executivul spaniol și opoziția socialistă (PSOE) au convenit ca, în ianuarie 2018, să fie organizate alegeri regionale în Catalonia. Premierul Mariano Rajoy va prezida sâmbătă o reuniune specială a Guvernului de la Madrid pentru a declanșa procesul de suspendare a autonomiei Cataloniei, după ce liderul Executivului catalan, Carles Puigdemont, a refuzat să renunțe în mod oficial la campania pentru secesiunea regiunii.
În schimb, simpatizanții cauzei secesioniste din Catalonia au efectuat vineri retrageri de bani, importante sau simbolice, pentru a protesta împotriva Guvernului spaniol și a băncilor care și-au mutat sediul social în afara regiunii. "Este o modalitate de a protesta. Nu dorim niciun rău economiei spaniole sau catalane. Este singura modalitate de care dispun catalanii pentru a-și arăta dezacordul cu atitudinea statului spaniol", a subliniat Roser Cobos, o avocată de 42 de ani, care a retras de la un ghișeu bancar 1.714 euro, ca o referire la data în care Barcelona a fost cucerită de trupele regelui Felipe al V-lea. Monarhul spaniol a redus ulterior drepturile regiunilor care au luptat împotriva lui în războiul de succesiune, iar catalanii o consideră data la care și-au pierdut autonomia.
Două asociații secesioniste, Adunarea Națională Catalană (ANC) și Omnium Cultural, i-au invitat pe militanți pe rețelele sociale la mai multe acțiuni directe pașnice, pentru a-și arăta nemulțumirea față de Guvernul lui Mariano Rajoy, mai ales prin retragerea de bani de la cele cinci bănci principale. Perspectiva unei secesiuni a făcut ca sute de societăți să plece din Catalonia, începând cu cele două mari bănci catalane, CaixaBank, a treia bancă spaniolă, și Banco de Sabadell, care și-au mutat sediul social în afara regiunii ce asigură 19% din PIB-ul național.