MAE a sprijinit repatrierea a 62 de cetăţeni români din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

MAE a sprijinit repatrierea a 62 de cetăţeni români din Siria

Externe 24 Martie 2012 / 00:00 325 accesări

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ambasadei României la Damasc, a sprijinit, până în prezent, repatrierea a 62 de cetăţeni români din Siria iar acţiunea continuă. La nivelul ministerului au fost înregistraţi 257 cetăţeni români (şi familiile lor), dintre care 20 la Departamentul Consular şi 237 la ambasada României la Damasc. Ambasada României la Damasc se află în legătură permanentă cu membrii comunităţii româneşti din Siria, mai ales cu cei din localităţile aflate în zonele de conflict şi asigură asistenţă consulară, în funcţie de specificul problemelor semnalate,. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să continue să se înregistreze în Registrul Unic al ambasadei. Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul de a evita călătoriile în R.A. Siriană. De asemenea, cetăţenilor români aflaţi în Siria li se recomandă să părăsească cât mai curând posibil teritoriul sirian, prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale. Cei afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna la numărul de telefon: +40.21.319.21.37 – din cadrul Departamentului Consular din MAE, linie telefonică special dedicată solicitărilor de sprijin şi informaţii consulare specializate. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

SANCŢIUNI UE Miniştrii de Externe din UE, reuniţi vineri la Bruxelles, în Consiliul Afaceri Externe (CAE), au decis îngheţarea activelor bancare ale Asmei al-Assad, soţia liderului sirian Bashar al-Assad şi ale altor trei membri ai familiei acestuia şi interdicţia de călători în UE. De asemenea, sancţiunile vizează şi opt membri ai Guvernului de la Damasc. În plus, vor fi îngheţate activele bancare din UE aparţinând unui număr de două companii siriene. Până acum, UE a decis în 12 rânduri sancţiuni similare contra unor membri ai conducerii siriene, însă măsurile s-au dovedit a fi ineficiente. Soţia lui Bashar al-Assad, Asma (36 de ani), s-a născut la Londra, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii şi deţine şi cetăţenia britanică. Tot vineri, ONU au condamnat în termeni fermi represiunile violente comise de regimul de la Damasc contra manifestanţilor şi au anunţat că va avea loc o misiune în Rusia şi China a emisarului comun al ONU şi Ligii Arabe, Kofi Annan, în încercarea de soluţionare paşnică a crizei siriene. ONU estimează că peste 8.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Siria, de la începutul violenţelor, în urmă cu un an. Şeful diplomaţiei britanice William Hague, care participă la reuniunea CAE de la Bruxelles, a declarat că este esenţială creşterea presiunii asupra regimului actual de la Damasc.

CONSULTĂRI ONU – RUSIA Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, va avea, duminică, o întâlnire cu emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan. Acesta este aşteptat sâmbătă la Moscova. El urmează să efectueze, la acest sfârşit de săptămână, o vizită şi la Beijing, pentru a discuta despre reglementarea conflictului din Siria cu oficialii chinezi. Dmitri Medvedev, a cărui ţară a blocat de două ori prin veto rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU privind Siria, şi-a exprimat încrederea că întreaga comunitatea internaţională este în stare să elaboreze o abordare comună pentru soluţionarea crizei siriene. Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv membrii permanenţi ai acestuia, Rusia şi China, a convenit asupra unei declaraţii privind Siria care susţine planul emisarului ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, de a înceta violenţele ce au adus ţara în pragul războiului civil.



12