Ministerul român al Afacerilor Externe a hotărât retragerea personalului auxiliar şi a membrilor de familie din cadrul ambasadei României la Damasc. MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care se află pe teritoriul sirian, să-l părăsească cât mai curând posibil, prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale (aeriene, navale şi terestre).
Ministerul de Externe a anunţat sâmbătă că vor fi repatriaţi trei cetăţeni români din Siria. La nivelul MAE au fost înregistraţi 247 cetăţeni români (şi familiile lor) dintre care 19 la Departamentul Consular şi 228 la ambasada României la Damasc. Cetăţenii români aflaţi în Siria sunt sfătuiţi să se înregistreze în Registrul Unic al ambasadei României la Damasc pentru asistenţă consulară, pentru a fi în permanenţă informaţi în legătură cu posibilităţile de asistenţă şi cu evoluţia situaţiei din zonă. Ministerul de Externe reamintește că, în cadrul Departamentului Consular din MAE, funcţionează o linie telefonică specială - +40.21.319.21.37 - la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24 de ore din 24, pentru solicitări de sprijin şi informaţii consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informaţii transmise prin Internet, la adresa de e-mail drco@mae.ro.
Bilanţul deceselor din Siria, înregistrate de la începerea revoltelor înăbuşite violent de Guvern, în martie anul trecut, a ajuns la 8.500 de morţi, potrivit activiştilor pentru drepturile omului. Este vorba de 6.195 de civili, 1.835 de soldaţi şi poliţişti şi 428 de combatanţi rebeli, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului, un ONG cu sediul la Londra. Potrivit unei estimări ONU de luna trecută, protestele s-au soldat cu ”mult peste 7.500 de decese” în ultimele luni. De asemenea, între 100.000 şi 200.000 de sirieni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, din cauza luptelor iar 25.000 s-au refugiat în ţările învecinate.