„Maeştri şi discipoli”, în dialog plastic la galeria de artă Palace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Maeştri şi discipoli”, în dialog plastic la galeria de artă Palace

Cultură 18 Iulie 2009 / 00:00 1846 accesări

La Galeria de Artă Palace este deschisă, în această perioadă, expoziţia de pictură „Maeştri şi discipoli“, semnată de artistul plastic Gheorghe Caruţiu şi absolvenţi ai Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”: Adrian Gal, Iulia Gal, Florentin Sîrbu şi Marian Burhală. La vernisajul care a avut loc, joi seară, la Galeria Palace, au luat parte artişti plastici din diferite generaţii, dar şi iubitori ai artei autentice. Într-un cadru special, în acorduri de vioară, vernisajul s-a transformat într-un moment special, care i-a adus împreună pe „maeştri” şi pe „discipoli”. Momentul a fost cu totul special, avînd în vedere că 16 iulie, data vernisării expoziţiei „Discipoli şi maeştri”, a coincis cu „aniversarea” a 85 de ani a Hotelului Palace, gazda galeriei, care, în urmă cu un an, oferea iubitorilor de artă prima expoziţie.

„Ne aflăm în Dobrogea noastră, acest pămînt apostolic, temă, subiect şi intervenţie în tot ceea ce a însemnat consolidarea şcolii naţionale de pictură, în Dobrogea, care, de cîteva decenii încoace, scoate la lumină şi adaugă peisajului plasticii naţionale şi internaţionale valori interesante, originale şi incontestabile”, a precizat, în deschiderea expoziţiei, criticul de artă Alice Dinculescu. „Gheorghe Caruţiu ne face vizibilă Dobrogea de zi cu zi, prin intermediul obiectelor care ne însoţesc”, a adăugat Alice Dinculescu.

La evenimentul de joi seară a luat parte şi artistul plastic octogenar, maestrul Ionel Mătăsăreanu, al cărui discipol a fost Gheorghe Caruţiu, dar şi alţi artişti plastici consacraţi în spaţiul tomitan, precum graficianul Ion Tiţoiu, prezent şi el al vernisaj. Prezenţă discretă, maestrul Ionel Mătăsăreanu a citat din Noul Testament, din psalmi, în latineşte, din învăţăturile înţeleptului rege Solomon, dar şi din poeziile lui Mihai Eminescu. Invitat să cînte la vioară, Ionel Mătăsăreanu, un virtuos al acestui instrument muzical, a refuzat, motivînd că nu poate să cînte decît la propria vioară. „Dacă maestrul Ionel Mătăsăreanu nu se stabilea la Constanţa, în anii ’60, noi nu ne-am fi născut ca artişti”, a mărturisit Gheorghe Caruţiu. „Dorim să sugerăm, prin această expoziţie, că există o şcoală de artă la Constanţa, o continuitate în ceea ce se întîmplă în artele plastice”, a specificat plasticianul Gheorghe Caruţiu, cel care, în calitate de lect. univ. dr. la Facultatea de Arte, îi formează pe viitorii artişti în domeniul picturii.



12