Maeştri şi discipoli, pe aceeaşi scenă, la „Oleg Danovski”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maeştri şi discipoli, pe aceeaşi scenă, la „Oleg Danovski”

Cultură 19 Octombrie 2009 / 00:00 650 accesări

Cel de-al doilea eveniment inclus în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, manifestare cu tradiţie, ajunsă la cea de-a XXXV-a ediţie, a adus pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” absolvenţi ai catedrei de interpretare muzicală din Constanţa, solişti şi artişti lirici de la malul mării, precum şi tineri cîntăreţi din Germania, în cadrul unei gale extraordinare de operă. Momentul, inclus în cadrul sesiunii internaţionale „Şcoala românească de cînt între tradiţie şi modernitate” - proiect iniţiat de prof. univ. dr. Florenţa Marinescu, şefa catedrei de Canto din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi al Teatrului „Oleg Danovski” - a fost o oportunitate pentru tineri de a pune în valoare ce au învăţat în cadrul masterclass-ului condus de soprana Maria Slătinaru-Nistor şi George-Emil Crăsnaru. Emoţiile tinerilor au fost cu atît mai mari, cu cît, în mijlocul publicului, s-au aflat cei doi maeştri ai artei lirice interpretative româneşti, recunoscuţi în întreaga lume. În deschiderea galei, directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, soprana Daniela Vlădescu, a precizat că aduce un elogiu şcolii româneşti de cînt, „în amintirea maeştrilor care au legat succesele de pe marile scene ale lumii de numele acestei ţări”. „Mulţumesc celor pe care am avut onoare să îi întîlnesc, celor care mi-au îndrumat paşii fie ca profesori, fie ca exemple de profesionalism şi dăruire, celor pe care i-am ascultat pe scenele de operă şi care m-au făcut să doresc a-i urma în această minunată, strălucitoare, misterioasă şi dificilă meserie”, a spus soprana Daniela Vlădescu.

Valoarea tinerilor interpreţi, recunoscută de profesori de renume internaţional

Gala tinerilor interpreţi a debutat cu uvertura la opera Nunta lui Figaro şi s-a încheiat cu aria Violetei din „Traviata” lui Verdi, în interpretarea talentatei Smaranda Drăghici, cea care, în cadrul manifestării, s-a făcut remarcată şi cu aria Luciei din opera „Lucia di Lammermoor”, de Donizetti. Baritonul Cătălin Ţoropoc, binecunoscut publicului de la malul mării, a fost aplaudat pentru aria lui Leoporello din „Don Giovanni”, de Mozart, spre finalul galei, impresionînd publicul cu interpretarea plină de forţă a ariei lui Iago din opera verdiană „Otello”. Tenorul Ciprian Done a fost răsplătit cu aplauze pentru interpretarea sa - aria lui Don Ottavio din „Don Giovanni”, de Mozart şi cea a ducelui de Mantua, din „Rigoletto”, de Verdi - la final primind aprecieri chiar din partea profesorului său, George-Emil Crăsnaru. O evoluţie îndelung aplaudată de către melomani a avut-o şi baritonul Marius Eftimie, cu aria lui Malatesta din „Don Pasquale” şi a lui Belcore din „Elixirul dragostei”, de Donizetti.

Gala tinerilor interpreţi a adus pe scenă şi două interprete talentate din Germania, studente la clasa profesorului George-Emil Crăsnaru, Verena Englisch şi Maria Hoffman, ale căror calităţi vocale au fost apreciate de public. Bine primite au fost şi evoluţiile Deliei Ionescu (aria lui Cio-Cio-San din „Madama Butterfly” şi aria Floriei din „Tosca”, de Puccini), Ralucăi Darban (aria Zerlinei din „Don Giovanni”, de Mozart, Magdei Marcu (aria lui Mimi din „Boema”, de Puccini), Mihaelei Ionescu (aria Costanzei din „Răpirea din serai”, de Mozart, Gabrielei Dobre (aria din opera „Gioconda”, de Ponchielli), dar şi a lui Iulian Bratu, care a prezentat o arie din „Văduva veselă”, de Franz Lehar.

La pupitrul orchestrei simfonice a Teatrului „Oleg Danovski” s-a aflat dirijorul Koichi Inoue din Japonia. La finalul galei, tinerii interpreţi au fost felicitaţi de maeştrii Maria Slătinaru-Nistor şi George-Emil Crăsnaru, din partea cărora au primit diplome de participare la masterclass-ul organizat de Universitatea „Ovidius”. La rîndul lor, cei doi mari artişti au primit din partea conducerii Teatrului „Oleg Danovski” cîte o medalie, în semn de preţuire. „E o onoare pentru noi să călcaţi pe această scenă”, a precizat directorul teatrului, soprana Daniela Vlădescu. De o apreciere similară s-a bucurat şi dirijorul japonez Koichi Inoue.



12