Maeştri ai artei culinare din toate colţurile ţării grupaţi în 30 de echipe, reprezentând prestigioase restaurante româneşti, s-au întrecut la cea de-a IV-a ediţie a concursului „Arena Bucătarilor” care s-a desfăşurat, vineri, în Piaţeta Cazinoului - spre plajă - din staţiunea Mamaia. Aromele preparatelor gătite de concurenţi au plutit prin tot centrul staţiunii, putând fi adulmecate chiar şi din telegondolă, reuşind să atragă turiştii pofticioşi care s-au înghesuit să deguste „minunăţiile” proaspete şi delicioase. Proţapurile de deasupra jarului, dar şi dexteritatea bucătarilor au atras privirile, dar şi obiectivele aparatelor foto, care au imortalizat cele mai spectaculoase momente.
Concurenţii au primit un coş cu ingrediente prestabilite precum peşte, scoici, fructe de mare, cotlet de berbec, ciocolată sau zmeură, din care au trebuit să prepare un meniu format din antreu, fel principal şi desert. Cei mici care au venit să asiste la concurs au avut şi ei parte de distracţie în atelierul de ciocolată al maestrului cofetar Silvian Miron, unde s-au îndulcit, au pictat şi au realizat figurine.
Prezentatorul evenimentului a fost vedeta tv Cătălin Dezbrăcatu’, pe numele său real Codruţ Kegheş, iar juriul, prezidat de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT), maestrul în arta culinară Ştefan Bercea, a fost alcătuit din Chef Cezar Munteanu, care reprezintă imaginea concursului, maestrul Ioan Florescu, maestrul cofetar Silvian Miron, reprezentantul Good Food, Cristina Mazilu şi jurnalistul Tiberiu Fueriu.
IMAGINEA CONCURSULUI, UN MANGALIOT „Sunt bucuros şi onorat să particip din nou la Arena Bucătarilor, mai ales că reprezint imaginea concursului şi că suntem la malul mării, eu fiind mangaliot. Mă simt copleşit de numărul mare de participanţi şi de numeroşii turişti care au venit aici, iar interesul crescut pentru acest eveniment mă bucură, de asemenea. Concurenţii s-au mişcat bine, i-am încurajat şi îndrumat, dar ei ştiu bine ce au de făcut pentru că sunt adevăraţi profesionişti”, a declarat Chef Cezar Munteanu.
La rândul său, preşedintele juriului, Ştefan Bercea, a remarcat evoluţia concurenţilor faţă de ediţiile precedente. „Sunt mulţi, au crescut ca valoare, o mare parte au mai concurat şi anii trecuţi. Fructele de mare, peştele şi scoicile au fost bine preparate la gustare... Chiar am fost impresionat de un concurent care a pregătit un pacheţel de primăvară specific bucătăriei asiatice, a făcut un rulou din foi de plăcintă cu creveţi şi legume, iar apoi l-a copt cu susan şi sos”, a declarat maestrul în arta culinară Ştefan Bercea.
PODIUM În urma deliberării juriului, podiumul „gastronomic” a arătat astfel: Locul I - Restaurant to Chefs Oradea - 10.000 lei, Locul II - Pizzeria Bella Italia Brăila - 7.000 lei, Locul III - Kasho Lounge Braşov - 5.000 lei, Locul IV- Restaurant Nobori Cluj-Napoca - 3.000 lei, Locul V - Hotel Iaki Constanţa - 3.000 lei. Premiul Special al ANBCT, Cupa ANBCT, a fost oferit Restaurantului Casa Don din Timişoara, iar Premiul Special Selgros şi Chef Cezar, constând într-un training cu Chef Cezar şi un cuţit profesional, a fost acordat Complexului Bulevard din Făgăraş.