Maestrul Oleg Danovski, „reînviat” de „Mandarinul miraculos”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră coregrafică . La Sibiu

Maestrul Oleg Danovski, „reînviat” de „Mandarinul miraculos”

Cultură 11 Mai 2011 / 00:00 2553 accesări

La aproape 15 ani de la trecerea sa pe tărâmul viselor, maestrul Oleg Danovski continuă să trăiască prin creaţia de o valoare incontestabilă pe care a lăsat-o moştenire artei dansului. Celebrul balet „Mandarinul miraculos” care, în 1981, i-a adus renumitului coregraf Premiul internaţional „Bela Bartok”, este reluat de Teatrul de Balet din Sibiu, la iniţiativa directorului său, Ovidiu Dragoman. Spectacolul prezentat, conform tradiţiei, împreună cu baletul într-un act „Chopiniana”, pe muzica lui Frederic Chopin, are premiera, astăzi, în amintirea lui Oleg Danovski. Evenimentul este programat de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor a oraşului care şi-a câştigat titlul de „capitală culturală europeană” tocmai prin interesul pe care îl acordă artei.

De reluarea celebrului „Mandarin”, spectacol de balet pantomimă într-un act, care are la bază povestea lui Melchior Lengyel, pe muzica lui Bela Bartok şi în coregrafia lui Oleg Danovski, s-a ocupat Oleg Danovski Jr., ajutat de Stela Cocârlea, care a avut privilegiul de a face parte din primul ansamblu de balet înfiinţat de maestru la malul mării.

„Contribuţia mea a fost să repun în scenă exact creaţia aceasta, pentru că eu nu îmi permit să aduc modificări la ceea ce a creat tatăl meu”, a spus Oleg Danovski Jr. La rândul său, fosta balerină Stela Cocârlea care, acum, este asistent de coregrafie la „Mandarinul miraculos”, a declarat: „Sunt foarte bucuroasă că acest spectacol îl readuce la viaţă pe maestru. Pentru mine este un plan îndeplinit”.

Alături de balerinii Teatrului de Balet din Sibiu vor evolua pe scenă apreciaţii artişti ai Operei Naţionale Bucureşti Corina Dumitrescu, în rolul fetei şi Gigel Ungureanu, cel care va reda trăirile personajului principal. Din distribuţie mai fac parte: Takahiro Tsubo, Nicholas Gili şi Mihai Mezei - vagabonzii, Keston Lane Meyer - studentul, Marian Horhotă - bătrânul şi corpul de balet al Teatrului din Sibiu. Scenografia „Mandarinului miraculos” poartă semnătura lui Alin Gavrilă, iar costumele sunt realizate de Rodica Kandebo. Întâmplarea face ca „Chopiniana” să fie pusă în scenă de Florin Brânduşă, cel care, în urmă cu trei decenii, interpreta rolul Mandarinului, în spectacolul coregrafiat de Oleg Danovski.

În 1980, Michelangelo Zurletti scria, în „La Repubblica”: „Cea mai bună montare a Mandarinului Miraculos ce poate fi văzută are coregrafia semnată de Oleg Danovski: inteligentă, intensă, misterioasă şi jucată cu o exemplară acurateţe tehnică. Un fenomen al culturii adevărate”.

Taguri articol


12