Maestrul Pompeiu Hărășteanu va fi înmormântat vineri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doliu în templul artelor

Maestrul Pompeiu Hărășteanu va fi înmormântat vineri

Cultură 06 Octombrie 2016 / 16:13 1501 accesări

Regretatul Pompeiu Hărășteanu, unul dintre cei mai mari bași pe care i-a avut România, care s-a stins din viață pe 5 octombrie, la vârsta de 81 de ani, va fi înmormântat vineri, la Cimitirul Bellu, în jurul orei 14.00.

Până atunci, cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu sunt așteptați joi, între orele 18.00 - 20.00, în foaierul Operei Naționale București, acolo unde va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit.

Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București în 1958, Pompeiu Hărășteanu a avut șansa să studieze cu nume mari ale teatrului liric românesc, precum: Petre Ștefănescu Goangă, Elena Sachin, George Ionescu și Constantin Stroescu. Maestrul a desfășurat o intensă activitate concertistică pe marile scene din țară și din străinătate.

Fost prim-solist al Operei Naționale din București, unde a debutat în 1966 cu rolul Ferrando din „Trubadurul”, de Verdi, dar și director al instituției între anii 1994 și 1997, Pompeiu Hărășteanu a fost și profesor asociat la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte, specializarea Interpretare muzicală - Canto, disciplina Lied - Oratoriu, între anii 1998-2003

COLEGII ȘI STUDENȚII TOMITANI, DE LA FACULTATEA DE ARTE, ÎI ADUC UN PIOS OMAGIU

„Am primit cu multă tristeţe vestea trecerii din această viaţă a maestrului Pompeiu Hărășteanu, personalitate a muzicii vocale cu o carieră de excepţie şi o longevitate artistică de invidiat. O rară capacitate de înţelegere şi exprimare în toate genurile, epocile și stilurile muzicale. Pentru Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, acest mare artist, cu un simț pedagogic deosebit, a însemnat enorm. Încă de la înființare, dânsul a pus umărul la dezvoltarea ei, între 1998-2003 fiind cadru didactic asociat la specializarea Interpretare Muzicală - Canto, disciplina Lied - Oratoriu. Toți colegii profesori și studenții din acei ani mărturisesc competența lui în domeniu și-l prețuiesc pentru bunătatea și căldura cu care îi înconjura. Prin calităţile sale muzicale, pedagogice, intelectuale şi sufleteşti, maestrul Pompeiu Hărășteanu va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut: public, profesori și studenți, ca fiind un mare interpret, dascăl și OM. În aceste momente de întristare, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Biruitorul morţii şi Domnul vieţii, să așeze sufletul robului său Pompeiu Hărășteanu împreună cu drepții. Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, a transmis decanul Facultății de Arte a Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Daniela Hanțiu.

Înainte de a fi profesor la Universitatea „Ovidius”, maestrul a predat între anii 1982-1984 la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică și apoi, din anul 1990, a fost profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Maestrul Hărășteanu a cântat în peste 8.000 de spectacole de operă, concerte și recitaluri. Nu de puține ori, basul Pompeiu Hărășteanu a pășit pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

Citește și:

S-a stins basul Pompeiu Hărășteanu, fost profesor la Universitatea „Ovidius“

Exclusiv! A murit cel mai longeviv redactor-șef al revistei „Tomis“

A încetat din viață actorul Sebastian Papaiani

„S-a stins un zâmbet mare cât o lume“ - Ioan Gyuri Pascu

Artistul Ioan Gyuri Pascu a plecat dintre cei vii

Marin Moraru a părăsit scena vieţii!

„Aida” a deschis Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului



12