Maestrul Sebastian Papaiani va fi înmormântat lângă Marin Moraru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Templul Thaliei, din nou în doliu

Maestrul Sebastian Papaiani va fi înmormântat lângă Marin Moraru

Cultură 27 Septembrie 2016 / 17:11 1363 accesări

Nici măcar nu și-a revenit din șocul plecării intempestive a lui Ioan Gyuri Pascu pe calea fără de întoarcere că, iată, cultura românească a primit, la o zi distanță, o nouă și crudă lovitură, prin trecerea în lumea umbrelor a unui alt artist de excepție: maestrul Sebastian Papaiani (25 august 1936 - 27 septembrie 2016). Fără el, fără Ioan Gyuri Pascu (31 august 1961 - 26 septembrie 2016), fără Marin Moraru (31 ianuarie 1937 - 21 august 2016), fără Radu Beligan (14 decembrie 1918 - 20 iulie 2016) și fără Mircea Albulescu (4 octombrie 1934 - 8 aprilie 2016), pentru a-i aminti doar pe cei care s-au dus Dincolo, în mai puțin de jumătate de an, scenele românești sunt mai pustii.

Maestrul Sebastian Papaiani, considerat o stea a teatrului și a filmului românesc, s-a stins din viață marți, 27 septembrie, după o grea suferință, în luna mai suferind un atac cerebral. În urmă cu o lună, pe 25 august, împlinise 80 de ani. Regretatul actor va fi înmormântat la Cimitirul Bellu, chiar lângă Marin Moraru, conform afirmațiilor primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

UN ACTOR DE EXCEPŢIE, UNIC

„Regret că Dumnezeu nu a pus frână, în fiecare zi ia câte un mare artist, câte un român iubit de public. Iar Sebastian Papaiani a fost unul dintre cei iubiţi artişti ai noştri şi un actor de o modestie imensă. Maestrul a fost un actor de excepţie, un actor de teatru şi film, un actor în felul lui, unic. Regret din suflet că nu s-au oprit aceste plecări dintre noi, cei încă vii. Regret din suflet şi că a plecat în suflet cu o mare tristeţe, o mare nemulţumire, pentru că în ultimii ani nu a mai jucat, nu a mai fost pe scenă”, a spus actorul Alexandru Arşinel, la aflarea veștii care a îndoliat, din nou, templul Thaliei.

TEATRUL, O A DOUA CASĂ

Consultantul artistic al Teatrului de Stat Constanța, Anaid Tavitian, și-l amintește cu drag pe maestrul Papaiani, al cărui talent de necontestat era dublat de o mare bunătate. A avut șansa să-l cunoască îndeaproape în anul 1999, atunci când marele actor repeta pentru spectacolul „Un bărbat și mai multe femei”, de Leonid Zorin, având-o ca parteneră pe Ileana Ploscaru. Din păcate, spectacolul s-a jucat nepermis de puțin, însă au rămas amintirile. „Cât timp s-a aflat la Constanța, pentru repetițiile spectacolului „Un bărbat și mai multe femei”, a dormit în teatru. Eu cu colega mea rămâneam până mai târziu în teatru, să lucrăm, iar el ne spunea: „Fetelor, dar voi nu aveți familie? Haideți, mergeți acasă!”. Era un om deschis, generos, cu suflet mare”, și-a amintit Anaid Tavitian.

Așa și-l amintește și Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde maestrul Papaiani a jucat în ultimii ani în mai multe spectacole de teatru. „Era un om extraordinar, cu bun simț. Vorbea cu toată lumea, saluta pe toată lumea”, a spus Ungureanu. Ultima oară maestrul a urcat pe scena Casei de Cultură, pentru a se întâlni cu tomitanii, în 2013, în spectacolul „Mincinosul”.

Actorul Claudiu Bleonț și-a găsit și el cu greu cuvintele pentru a vorbi despre regretatul maestru al scenei și al filmului românesc. „A fost un mare actor, în ceea ce înseamnă această artă, acest meșteșug, și un om extraordinar de generos și de deschis. Niciodată n-a făcut din meseria asta un prilej de trufie, de cultul personalității, deși era o mare vedetă și un artist care a jucat o emblemă pentru noi (n.r. - rolul lui Păcală) și toate celelalte roluri în filme. A reprezentat o dimensiune adâncă, reală, de mare frumusețe a spiritualității românești”, a spus Bleonț.

„NENEA BICĂ PAPAIANI ERA UN OM DE O TANDREŢE EXTRAORDINARĂ”

„Eu am avut şansa ca în anii '90 să debutez alături de nenea Bică Papaiani şi să stăm în camere în turneu împreună. Am descoperit un om de o tandreţe extraordinară, cu o pasiune fantastică, un om dedicat teatrului şi care povestea despre colegii lui cu atâta generozitate. (...) Era un om elegant, în sensul că era absolut omul care dăruia cu generozitate şi multă pasiune”, a spus și actorul George Ivașcu.

Citește și:

A încetat din viață actorul Sebastian Papaiani

„S-a stins un zâmbet mare cât o lume“ - Ioan Gyuri Pascu

Artistul Ioan Gyuri Pascu a plecat dintre cei vii

Marin Moraru a părăsit scena vieţii!

Radu Beligan, DHC al Universităţii „Ovidius“, a părăsit scena vieţii

Actorul Mircea Albulescu a încetat din viață



12