Maestrul Tudor Gheorghe a anunţat primăvara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maestrul Tudor Gheorghe a anunţat primăvara

Cultură 19 Februarie 2010 / 00:00 498 accesări

Fiecare concert susţinut de maestrul Tudor Gheorghe la malul mării este un eveniment special. După cum promisese la sfârşitul anului trecut, „trubadurul” a revenit la malul mării, miercuri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a cânta frumuseţea iernii şi a anunţa miracolul primăverii. Alături i-au stat corul şi orchestra Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, sub bagheta dirijorului, orchestratorului şi mai nou, a directorului artistic al Filarmonicii din Craiova, maestrul Marius Hristescu.

Cele mai frumoase poeme dedicate iernii şi primăverii au fost cântate de Tudor Gheorghe în cadrul primului concert simfonic din acest an: „Anotimpurile mele: Iarna-primăvara”. Prin „Valţul Rozelor”, de Alexandru Macedonski, maestrul i-a invitat pe cei care au venit să-i asculte cântecele să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să descindă în capitala valsurilor. „Vă rog să vă simţiţi ca la Viena”, a spus, ceremonios, maestrul. Periplul muzical printre anotimpurile iarnă-primăvară a fost condimentat cu constatări şi critici pertinente referitoare la problemele cu care se confruntă societatea românească, culminând cu o critică dură la adresa oamenilor politici şi a guvernului.

„Civilizaţia, lumea modernă ne-au făcut să urâm unul dintre cele mai frumoase anotimpuri (....). Hai să cântăm iarna şi să vă arătăm cât este frumoasă”, a fost îndemnul pe care „trubadurul” l-a adresat spectatorilor. În sprijinul afirmaţiei sale au venit poeme de o rară sensibilitate, scrise de poeţi precum Vasile Alecsandri şi Vasile Voiculescu. Cele două anotimpuri pereche, iarna şi primăvara, au fost omagiate prin adevărate bijuterii muzicale şi poetice.

Spre finalul concertului, înainte de a încheia în stilu-i caracteristic, maestrul a deconspirat câte ceva şi din secretele „tagmei”, despre „cum nu se construieşte un spectacol”. Tudor Gheorghe a ţinut să „deconspire” acest lucru, ţinând cont de „autoritatea” sa de actor, care i-a oferit prilejul de a lucra cu mari regizori precum: Silviu Purcărete sau Liviu Ciulei.

Spre o mai dreaptă cinstire a Domniei Sale, publicul, Tudor Gheorghe, care a păstrat ce-i mai bun la urmă, „Notele de primăvară ale lui Bacovia”, cu ale sale „Verde crud” şi „Au înnebunit salcâmii”, şi-a propus să scoată publicul din starea indusă de acest tumultos periplu printre anotimpuri. El şi-a propus şi a reuşit, în mod admirabil, prin modul unic de a zice şi a cânta, să inducă o stare de beatitudine şi de încredere într-un viitor luminos, prin reluarea piesei „Dorul călător”, la care şi-a adus „umila contribuţie” şi publicul, dirjat de Marius Hristescu.

Concertul lui Tudor Gheorghe, „Anotimpurile mele: Iarna-primăvara”, inclus într-un amplu turneu naţional, va fi prezentat pentru ultima dată pe 6 martie, de la ora 19.00, la Sala Palatului, după 10 ani în care maestrul l-a cântat în întreaga ţară. Potrivit impresarului Pepino Popescu, Tudor Gheorghe, căruia nu îi place să revină cu acelaşi concert, de mai multe ori, într-un oraş, pregăteşte un spectacol-surpriză al cărui secret va fi dezvăluit abia în luna lui Florar.

Taguri articol


12