Maestrul Vasile Cojocaru, comemorat de discipoli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maestrul Vasile Cojocaru, comemorat de discipoli

Cultură 20 Ianuarie 2011 / 00:00 1010 accesări

Studenţii de la Facultatea de Arte, specializarea Artele spectacolului - Actorie din cadrul Universităţii „Ovidius”, îşi vor omagia maestrul, pe regretatul prof. univ. dr. Vasile Cojocaru, astăzi, de la ora 18.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. Spectacolul comemorativ dedicat de învăţăcei, dar şi de colegii de catedră celui care le-a împărtăşit, cu generozitate, din tainele profesiei de actor, va aduce pe scena instituţiei de cultură - sediul Dramaticului constănţean în timpul directoratului său - muzica, poezia, dansul şi filmul.

Studenţii din anul al III-lea de la clasa lect. univ. dr. Daniela Vitcu-Hanţiu, Arina Cojocaru - fiica artistului, Cosmina Soare, Ionela Chelmuş, Dana Cojan, Ana-Maria Ştefan, Ionuţ Buruiană, Ionuţ Alexandru şi Mariana Avramescu, vor susţine un recital de poezie cu versuri din creaţia maestrului. Totodată, în cadrul manifestării va rula un film realizat de studenţii Facultăţii de Arte, iar coregraful Călin Hanţiu a creat un moment special de balet in memoriam Ică Cojocaru, protagoniste fiind Andrada Dedu şi Amalia Mândruţiu.

Evenimentul are loc astăzi, când se împlineşte un an de la trecerea în nemurire a celui care a fost actorul, scriitorul şi pedagogul Vasile Cojocaru. Locul ales nu este câtuşi de puţin întâmplător, pe această scenă actorul făcându-şi debutul în universul patronat de muza Thaliei. Pe 17 ianuarie, când ar fi împlinit 61 de ani, Ică Cojocaru a fost omagiat de familie şi prieteni la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman”, prilej cu care s-a lansat postum cartea pentru copii: „O călătorie fără egal”.

Vasile Cojocaru a trecut în nefiinţă pe 20 ianuarie 2010, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu câteva minute înainte de începerea repetiţiilor cu studenţii şi la trei zile după ce împlinise 60 de ani. Actor talentat, scenarist şi poet, membru al UNITER şi al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea şi pedagog dăruit, Vasile Cojocaru şi-a lăsat amprenta creativă în spaţiul cultural tomitan prin talentul său dublat de un înalt profesionalism. În cei aproximativ 40 de ani dedicaţi artei teatrale, Vasile Cojocaru a creat pe scena dramaticului constănţean o galerie de 50 de personaje ce vor rămâne în amintirea spectatorilor şi a criticilor de teatru. În semn de preţuire pentru personalitatea sa de pedagog, Sala Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, situată la etajul al II-lea din Căminul studenţesc C II, îi poartă numele din 27 februarie 2010.



12