Mâncăm carne de pui, de porc, de vită, mezeluri de tot felul, cumpărate din magazine, însă niciodată nu ştim dacă ceea ce punem pe masă este sănătos, proaspăt şi bine preparat. În acest fel, punem în pericol sănătatea noastră şi a copiilor noştri, pe care am ajuns să-i hrănim din ce în ce mai prost. Unii producători şi comercianţi profită de ignoranţa oamenilor şi le bagă pe gât alimente alterate importate din alte ţări. Ba mai mult, marfa nu este declarată în documentele fiscale, bugetul statului fiind astfel prejudiciat cu sume colosale. În ultimele şase luni, România a asistat la mai multe scandaluri izbucnite din cauza comercializării produselor alimentare stricate. În octombrie anul trecut, lanţul de supermarketuri “Selgros” a fost nevoit să retragă de la vânzare, din întreaga ţară, aproape 30.000 de kilograme de carne de pasăre provenind de la Avicola Călăraşi, deoarece existau suspiciuni că produsele ar fi infestate cu salmonella, o bacterie periculoasă pentru om. Autorităţile spuneau, la data respectivă, că au găsit excremente de rozătoare lângă tonele de carne transportate de la producător la magazinele de desfacere a mărfii. O lună mai târziu, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au demarat mai multe acţiuni de control în laboratoarele particulare de preparare a cărnii. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anunţa că intenţionează să înăsprească legislaţia, în timp ce anchetatorii făceau cercetări în acest caz în care se presupunea că mai mulţi producători de carne din România erau implicaţi într-o reţea bănuită de o evaziunea fiscală de peste 50 de milioane euro.
ŞEFUL ANPC, DEMIS La sfârşitul anului trecut, în preajma sărbătorilor de iarnă, ANSVSA a efectuat mai multe controale la magazine şi a dat amenzi de milioane de lei după ce a descoperit tone de produse alimentare expuse la vânzare, dar improprii consumului uman. Cu toate acestea, atacul la sănătatea consumatorilor a continuat. Două luni mai târziu, în februarie, inspectorii ANSVSA şi ANPC au confiscat aproximativ 100 de kilograme de mezeluri, cele mai multe importate din Germania şi reambalate sau expirate, fără elementele de identificare pe etichete. În urma acestui scandal, pe 24 februarie, şeful ANPC, Bogdan Nica, a fost demis de premierul Victor Ponta.
PESTE 100 DE PERCHEZIŢII Pentru că acest fenomen merge mână-n mână cu evaziunea fiscală şi spălarea de bani, procurorii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început o serie de verificări la marile firme producătoare sau importatoare de carne. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Ieri dimineaţă, anchetatorii au descins la peste 100 de adrese din Capitală şi din alte 18 judeţe, două percheziţii având loc şi la Constanţa. Investigaţiile au vizat două grupări formate din 80 de persoane, suspectate că au importat carne din state ale Uniunii Europene (UE), pe care au vândut-o „la negru”. Oamenii legii spun că aceasta este o modalitate de acţiune a grupurilor infracţionale, care sunt sprijinite de mari producători de pe piaţa de carne din România. Potrivit procurorilor DIICOT, membrii reţelelor, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA, însă mult sub preţul pieţei. „După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme-fantomă din alte state comunitare - coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile, „la negru“”, a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.
CIRCUITUL BANILOR O altă modalitate de acţiune a reţelelor presupunea livrarea, de către marii producători de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde aceasta se întorcea în România prin societăţi de tip „paravan“, care ulterior erau abandonate. Produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile. „Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză“, au precizat procurorii DIICOT. Anchetatorii mai arată că, în derularea activităţilor ilegale, membrii reţelei ar fi folosit mai multe firme deţinute în mod direct sau prin interpuşi.
FĂRĂ SCRUPULE Ancheta a mai scos la iveală un amănunt foarte important, care demonstrează că membrii grupării nu au avut nicio reţinere atunci când au atentat la sănătatea oamenilor. Procurorii DIICOT au suspiciuni că indivizii cercetaţi au pus în circulaţie mărfuri alterate, care au fost trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce au fost ulterior puse în vânzare pentru consum. De asemenea, aceştia ar fi trimis carne alterată unei firme de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparată şi oferită spre consum. Potrivit DIICOT, valoarea evaziunii fiscale este de 15 milioane de euro. Procurorii susţin că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la ANPC, precum şi de lucrători din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor.
MARFĂ EXPIRATĂ DE ANUL TRECUT În urma controalelor de ieri, inspectorii ANPC au confiscat definitiv aproape 130 de tone de carne de toate tipurile, în vreme ce aproape 100 de tone au fost retrase temporar de la comercializare. „Măsurile au fost dispuse după ce au fost constatate probleme, între care calitatea neconformă a mărfii, ambalajele deteriorate şi lipsa documentelor de provenienţă. La un depozit din Iaşi, de pildă, au fost găsite 13,6 tone de aripi de pui expirate din noiembrie 2013. Au mai fost retrase cantităţi de pulpe şi pipote de pui, macrou, creier de porc, tobă, cârnaţi şi burtă de vită”, a precizat şeful interimar al ANPC, Marius Dunca. În urma acestor controale, inspectorii ANPC au dat amenzi în valoare totală de 71.500 lei.
DECLARAŢII Preşedintele ANSVSA, Vlad Mănăstireanu, a declarat că ANSVSA nu a fost solicitată să participe la acţiunea de ieri a DIICOT. “Carnea alterată nu poate ajunge, în mod normal, pe rafturi, într-un comerţ fiscalizat. Dacă se întâmplă accidente, ca anumite societăţi să aibă astfel de marfă, atunci carnea respectivă are în primul rând modificări de culoare, de consistenţă şi de miros“, a mai spus preşedintele ANSVSA. Începând de mâine, inspectorii ANSVSA şi ANPC vor controla toate supermarketurile din ţară care au la vânzare carne şi produse din carne. La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa susţin că aşteaptă o informare de la ANSVSA, în această speţă. Totodată, conducerea a precizat că, până în prezent, „nu au fost identificate elemente de risc la nivelul judeţului nostru”. Directorul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Nicolae Timoaşcă, a afirmat că nu ştie nimic despre această situaţie. „Nu am primit nicio circulară de la Bucureşti. Noi facem, prin inspectorii noştri, controalele periodice, nu am avut nicio tematică anume”, a spus Timoaşcă. Menţionăm că niciuna dintre instituţiile cu atribuţii de control, nici DIICOT nu au oferit datele firmelor verificate, invocând prevederile legale care protejează datele de identificare ale persoanelor fizice şi juridice implicate în cercetări şi verificări.