Mafia ghetelor ortopedice pentru copii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicii atenţionează Nu vă lăsaţi păcăliţi - mergeţi la ortopezi!

Mafia ghetelor ortopedice pentru copii

Eveniment 20 Iunie 2013 / 00:00 2666 accesări

Sănătatea, un domeniu extrem de vulnerabil, devine, tot mai frecvent în ultima perioadă, ţinta multor afacerişti care nu vor altceva decât să se îmbogăţească pe spatele celor care caută disperaţi ajutor. Nu de puţine ori au fost date publicităţii afaceri ale unor firme cu profil medical, care s-au dovedit a fi doar în interesul lor, în niciun caz al bolnavilor. Nu trebuie uitate nici înţelegerile între unele firme medicale şi medici, cei din urmă promovându-le şi recomandându-le produsele în schimbul unor „atenţii” - fapt ce a fost făcut cunoscut chiar de oficiali ai Sănătăţii. Pe de altă parte, şi medicii atrag atenţia asupra unor afaceri puse la cale, mai nou, de către firmele medicale ce distribuie dispozitive ortopedice. Şi s-ar părea că aranjamentele sunt şi cu kinetoterapeuţii. Putem vorbi chiar despre un fenomen în acest sens, a atras atenţia, ieri, şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, prof. univ. dr. Constantin Tica. Profesorul s-a arătat indignat de faptul că, în ultima perioadă, la Clinică ajung tot mai mulţi părinţi cu copii care au fost îndrumaţi să poarte ghetuţe ortopedice deşi nu aveau nicio problemă. „Vin la noi şi ne spun că sunt trimişi la nu ştiu ce clinici din Chişinău să fie operaţi, când, de fapt, copiii nu au nimic. Ne cer trimiteri, spun că trebuie să plătească nu ştiu câţi bani. Părinţii trebuie să înţeleagă foarte clar că ortopedul este cel care stabileşte dacă cel mic are o problemă în acest sens, dacă trebuie să poarte sau nu ghete ortopedice, dacă are nevoie de operaţie”, a spus şeful Clinicii. Ba mai mult decât atât, profesorul a declarat că aşa-zişii specialişti în ortopedie au început să frecventeze şi grădiniţele private. „Sunt fel şi fel de centre, firme, care recrutează copiii care n-au nicio problemă”, a spus prof. univ. dr. Tica.

ÎNTRE 200 ŞI 900 DE LEI COSTĂ O PERECHE DE GHETE ORTOPEDICE

PROBLEME REMEDIATE Trebuie ştiut faptul că, potrivit literaturii de specialitate, la naştere, piciorul se poate afla într-o multitudine de poziţii, de la benigne (malpoziţiile - care se întâlnesc la aproape toţi nou-născuţii, piciorul talus valgus - dacă nu se interpune cu o altă afecţiune neurologică, această anomalie se vindecă întodeauna cu sau fără tratament, metatarsus varus - anomalie foarte frecventă care se vindecă fără urmări) la malformaţii adevărate (picior varus equin - malformaţie frecventă, hipoplazii, hipertrofii). „Medicul neonatolog şi apoi cel de familie trebuie să facă un examen riguros al piciorului, pentru a diferenţia diversele situaţii şi a institui un tratament corespunzător. În caz de dificultăţi în stabilirea diagnosticului, ei trebuie să solicite consultul unui medic ortoped pediatru”, se arată în manualul „Patologia ortopedică a copilului până la vârsta de şase ani” - autor prof. dr. Mihai Jianu, doctor în ştiinţe medicale, şeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie Pediatrică de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti.

Şeful Clinicii de la Constanţa a atenţionat că, de regulă, atunci când copilul are o indicaţie medicală de recuperare, este obligatoriu ca mama să facă parte din echipa medicală, să participe la recuperarea copilului, nicidecum să fie ţinută la uşă de către cei care susţin că sunt adevăraţii specialişti. Şeful Clinicii spune că, dacă un copil sănătos poartă dispozitivele ortopedice, mersul copilului poate fi afectat serios.

Taguri articol


12