„Măgarul“ lui Băsescu, în fruntea SIE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Măgarul“ lui Băsescu, în fruntea SIE

Eveniment 29 Februarie 2012 / 00:00 791 accesări

CU SAU FĂRĂ CVORUM, PARLAMENTUL A VOTAT După o zi de luni tensionată, în care liberalii au fost puşi la grea încercare prin nominalizarea senatorului liberal Teodor Meleşcanu în fruntea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), ziua de ieri a venit să tulbure şi mai mult apele. Meleşcanu a fost ales de Parlament şef al SIE, cu 238 voturi pentru şi unul împotrivă. Evident că voturile au venit doar din partea Puterii, reprezentanţii Opoziţiei refuzând să participe la şedinţa din Parlament. Parlamentarii Opoziţiei au vorbit chiar de faptul că în comisiile de specialitate nu a fost cvorum, însă Puterea a răspuns că nu era necesar. Meleşcanu a fost propus pentru această funcţie luni, de preşedintele Băsescu, după ce ex-directorul serviciului, Mihai Răzvan Ungureanu, a demisionat pentru a pleca la Palatul Victoria. Senatorul a anunţat, luni, că s-a autosuspendat pe termen nelimitat din PNL şi a spus că a acceptat oferta pentru a „consolida“ practica instituită de Traian Băsescu de a numi la conducerea serviciilor persoane care fac parte din opoziţia parlamentară, nu din majoritatea impusă de el. Încă de luni, alegerea făcută de Meleşcanu l-a determinat pe preşedintele PNL Crin Antonescu să anunţe că va propune excluderea sa din PNL, numindu-l pe acesta trădător. El a sugerat, totodată, că Meleşcanu nu este străin de serviciile secrete, adăugând, despre nominalizarea acestuia pentru şefia SIE, că este bine ca oamenii să iasă din acoperire.

REACŢII TOT MAI DURE Dacă liberalii au reacţionat dur faţă de hotărârea lui Meleşcanu de a prelua mandatul de la SIE, reprezentanţii Puterii au preferat să vorbească doar de proceduri. De la primul până la ultimul, liberalii i-au reproşat lui Meleşcanu că nu a avut măcar bunul simţ de a anunţa că va lua această decizie. „Nu a făcut decât să adâncească conflictul total dintre Putere şi Opoziţie. Am avut o colaborare exemplară cu Meleşcanu şi sunt surprins că nu a anunţat decizia, însă dacă derulăm puţin lucrurile înapoi, nu e chiar o surpriză faptul că a acceptat această propunere“, a declarat Haşotti. De asemenea, el a spus că, zilele următoare, USL va discuta despre o posibilă contestare a numirii lui Meleşcanu în fruntea SIE, însă a recunoscut că nu ştie care vor fi sorţii de izbândă. „Curtea Constituţională este un organism politizat, aşa că nu ne facem speranţe că se va rezolva ceva acolo“, a mai spus Haşotti. La rândul său, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat că Teodor Meleşcanu va avea o carieră scurtă la şefia SIE. De asemenea, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că, prin numirea lui Meleşcanu în fruntea SIE şi cea a lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier, Băsescu arată că are o problema de încredere cu oamenii de la Putere.

„PRIORITĂŢI“ Trecând peste declaraţiile acide ale foştilor colegi, Teodor Meleşcanu a explicat că îşi asumă decizia de a accepta şefia Serviciului, el precizând că nu s-a consultat cu persoane din PNL, iar decizia îi aparţine. Mai mult, după ce a primit girul Parlamentului, Meleşcanu a spus că printre priorităţile sale se află creşterea controlului civil asupra SIE, subliniind că acest fapt este o chestiune de normalitate pentru el. De asemenea, o altă prioritate va fi identificarea şi atragerea de fonduri financiare pentru România. Asta după ce, în 2008, Băsescu îl acuza pe Meleşcanu că încearcă să obstrucţioneze Justiţia. Cu o altă ocazie, Băsescu spunea că dacă „Meleşcanu are urechile mari asta nu înseamnă că trebuie să mintă oamenii“. Ulterior, Băsescu şi-a explicat afirmaţia numindu-l pe Meleşcanu „măgar“.



12