Veterinarii constănțeni au închis un magazin alimentar care își desfășura activitatea în condiții improprii, fără însă a preciza numele unității prinse cu nereguli, potrivit regulamentului intern al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa. De asemenea, în urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la comercializarea produselor alimentare în spaţii neigienizate şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare. ”Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, în valoare de 4.000 de lei”, potrivit directorului DSVSA, dr. Diana Cristescu, citată într-un comunicat al instituției. Nu în ultimul rând, au fost confiscate şi retrase de la vânzare, și la aceste controale, cantități impresionante de alimente improprii consumului uman. Astfel, au fost scoase de pe piață: carne şi produse din carne - 3.195 kg, lapte şi produse lactate - 880 kg, peşte şi produse din peşte - 828 kg, ouă - 67 kg; valoarea acestora este în cuantum de 63.016 lei. Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare, informează DSVSA.
Precizăm că DSVSA Constanţa realizează acţiuni de evaluare, supraveghere şi control în unităţile supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în baza legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare prin tehnici, proceduri specifice şi recoltări de probe pentru supravegherea, prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi supravegherea şi controlul în domeniul siguranţei alimentelor. Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii DSVSA în perioada 29 - 31 mai s-au materializat prin verificări la 83 de obiective (unitate de tăiere, unitate procesare lapte, depozite alimentare, carmangerie, restaurante, unitate catering, unitate tip bufet, unităţi tip fast food, pizzerie, magazine alimentare, super/hipermarket-uri, laboratoare cofetărie/patiserie etc). Verificările continuă și în următoarea perioadă.