Magazin de “vise” închis pentru trei luni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Magazin de “vise” închis pentru trei luni

Justiție 24 Mai 2010 / 00:00 493 accesări

CONTROALE. Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa şi comisarii Gărzii Financiare au efectuat, la sfârşitul săptămânii trecute, o razie în magazinele de „vise” care încă funcţionează în oraşul Constanţa. În urma acţiunii, reprezentanţii Gărzii Financiare au amendat societatea Dovesei SRL, situată pe strada Răchitaşi, cu suma de 1.000 de lei, deoarece operaţiunile economice nu fuseseră înregistrate în evidenţa contabilă. Mult mai aspru a fost pedepsită firma Evergreen SRL, aflată pe bulevardul Tomis, împotriva căreia comisarii Gărzii Financiare au luat decizia suspendării activităţii pentru o perioadă de trei luni. Aceştia au constatat că în magazinul de „vise” nu există aparat electronic fiscal şi au dat şi o sancţiune contravenţională în valoare de 8.000 de lei. Oamenii legii spun că în cele două firme de profil nu s-au descoperit plante etnobotanice interzise prin lege.

PROIECT. De curând, Ministerul Sănătăţii a publicat, pentru dezbatere, proiectul de hotărâre de Guvern pentru completarea listelor cu plante şi preparate stupefiante cu opt noi substanţe psihotrope. Decizia a fost luată după ce autorităţile au constatat că pe piaţă au apărut droguri noi, numeroase persoane ajungând la spital după ce au consumat plante etnobotanice, în cele mai multe cazuri cumpărate online. Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a identificat până în prezent zece astfel de substanţe, potenţial periculoase pentru sănătate. Acestea au fost analizate de experţi ai mai multor instituţii, care au hotărât că pentru opt dintre substanţele cercetate este justificată includerea în listele cu plantele, substanţele şi preparatele stupefiante şi psihotrope aflate sub control în România. În nota de fundamentare se mai arată că importul unor substanţe noi ar putea însemna o revigorare a magazinelor de “vise”, care s-au închis în luna februarie, după ce produsele etnobotanice au fost scoase în afara legii.

VICTIME. În anul 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice. Amintim că interdicţia de a comercializa produse etnobotanice a intrat în vigoare pe 15 februarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010, prin care Guvernul a scos în afara legii vânzarea şi consumul acestor plante. Firmele distribuitoare, proprietarii magazinelor de “vise” sau alte persoane care deţineau astfel de produse au avut la dispoziţie zece zile pentru a le distruge, pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale.



12