Nu avem parcuri, stăm foarte prost la capitolul drumuri, trotuarele sunt ca și inexistente, iar locurile de joacă sunt de domeniul SF, dar ne trebuie magazine cu duiumul. Cam asta ne lasă să înțelegem Primăria Constanța, care permite construirea de noi spații comerciale în locuri în care acestea nu ar trebui să fie. Iar asta se întâmplă la doar un an de la campania electorală în care s-a promis reorganizarea pieței într-un mod ce nu are nicio legătură cu aspectul actual al zonei.
Nu avem parcuri, stăm foarte prost la capitolul drumuri, trotuarele sunt ca și inexistente, iar locurile de joacă sunt de domeniul SF, dar ne trebuie magazine cu duiumul. Cam asta ne lasă să înțelegem Primăria Constanța, care permite construirea de noi spații comerciale în locuri în care acestea nu ar trebui să fie. De exemplu, în parcarea din Piața Tomis III, zonă pe care, de altfel, primarul Decebal Făgădău se lăuda în campania electorală că o va reamenaja și moderniza, a răsărit o nouă clădire în care se vor amenaja noi spații comerciale. Evident, clădirea cu pricina are „binecuvântarea” autorităților locale pentru construcție, în condițiile în care locurile de parcare din Constanța sunt pe cale de dispariție, iar pentru cele nou amenajate, șoferii sunt obligați să plătească. Cu alte cuvinte, administrația locală nu se lasă până nu îi vede pe șoferi bătându-se pentru un loc de parcare sau certându-se în trafic din cauza aglomerației. Pentru că ceea ce se întâmplă în ultima vreme în oraș ne duce cu gândul la acest lucru: amenajarea „nonsensului” giratoriu de la noul Lidl (construit la doar câteva sute de metri de un magazin similar) și asfaltările ce au loc pe strada Soveja, tot în zona Pieței Tomis III, exact la orele la care traficul este cel mai aglomerat. Iar o clădire cu spații comerciale chiar în Piața Tomis III, care colcăie de magazine, supermarketuri, tarabe, tonete și alte locuri unde se găsește absolut orice, este, totuși, prea mult.
CE S-A ÎNTÂMPLAT CU PLANURILE DE CAMPANIE?
Mai interesant este faptul că, în primăvara lui 2016, Primăria a cheltuit din fonduri publice pentru a asfalta aleile și parcările din zonă și a reorganiza traficul. Sigur, în anul respectiv au avut loc două runde de alegeri (locale și parlamentare), așa că exista tot interesul de a face ceva în interesul cetățeanului. Și tot anul trecut, înainte de alegerile locale, primarul Decebal Făgădău (interimar și candidat PSD la acea vreme) venea cu proiecte de tip OZN, numai bune de furat ochii electoratului. El visa la o transformare completă a Pieței Tomis III care nu are nicio legătură cu aspectul actual al zonei. De exemplu, el spunea că zona modernizată va cuprinde o piață agro-alimentară, spații comerciale de dimensiuni mici și medii, spații de relaxare și distracție, zone pietonale, centru comunitar local, parcare și spații verzi. Planurile sale, care, la fel ca multe altele, nu au mai fost puse în practică, sunt încă disponibile pe site-ul http://www.decebalfagadau.ro/proiecte/piata-tomis-iii. Pentru că tot am pomenit de spații verzi, cele două cuvinte magice ne-au amintit de un alt plan de campanie al primarului, pe care nu s-a sfiit să îl facă public în momentul în care s-a enervat pe comercianții ambulanți. „Nu am niciun fel de problemă să propun Consiliului Local o EXPROPRIERE MASIVĂ DE UTILITATE PUBLICĂ ȘI SĂ FACEM PARC. Dacă nu suntem în stare să reinstaurăm un mod civilizat de a face comerț în cea mai aglomerată piață, poate că e mai bine să ne mutăm în altă parte cu atenția”, spunea Făgădău în martie 2016. Oare cât de ușor e să expropriezi un spațiu deja construit?