Maghiarii, pregătiţi să iasă în stradă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandalul regionalizării

Maghiarii, pregătiţi să iasă în stradă

Politică 20 Iunie 2011 / 00:00 660 accesări

AMENINŢĂRI Coaliţia are zilele numărate. Regionalizarea propusă de Băsescu atrage reacţii din ce în ce mai vehemente din partea maghiarimii, care nu e de acord cu varianta pedeliştilor cu opt regiuni mari, pentru că le strică planurile de autonomie. UDMR se simte încolţită de decizia portocaliilor şi a ajuns să ameninţe cu iniţierea unor proteste în stradă dacă PDL nu revine asupra reîmpărţirii ţării şi nu ia în calcul şi proiectul partenerilor de guvernare. \"Intenţia noastră este să blocăm acest demers (...) şi să folosim mijloace parlamentare, democratice, dialogul, prin Guvern, prin Parlament (...). În cazul în care se trece la o astfel de reformă administrativă ieşim în stradă aşa cum, în 1968, când Ceauşescu a încercat o reformă administrativă, au ieşit oamenii în stradă şi a renunţat la acea reformă. Aşa simt şi eu! Ca lider politic trebuie să ştiu ce gândesc şi ce spun oamenii, nu exclud să iasă oamenii pe stradă. Asta înseamnă un mijloc democratic care se foloseşte peste tot în lume: dacă cineva vrea să protesteze, poate să iasă în stradă, poate să spună ce gândeşte, ce doreşte\", a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor, descriind atmosfera din comunitatea maghiară. Spre deosebire de portocalii, UMDR îşi vede propriul interes şi propune împărţirea României în 16 regiuni de dezvoltare, una dintre ele fiind formată din judeţele Covasna - Harghita - Mureş. La rândul lor, organizaţiile judeţene ale Partidului Civic Maghiar din Covasna, Harghita şi Mureş propun o regionalizare asimetrică, în opinia civicilor maghiari fiind necesare 12 regiuni, printre care şi Ţinutul Secuiesc.

PUTEREA NU RESPECTĂ LEGEA Opoziţia e pregătită să repare greşelile dacă, într-adevăr, Băsescu duce la bun sfârşit planul de reîmpărţire a ţării. Mai mult, PSD se pregăteşte de referendumuri în toate judeţele. \"Dacă, Doamne fereşte, le desfiinţează Băsescu, o să le facem la loc. Nu avem altceva de făcut. Din punctul meu de vedere, asta ne mai lipsea, că în rest le-am rezolvat pe toate. Locuri de muncă nu, criză, toate cele. Ştiţi cum se spune, chelului ce-i mai lipsea? Acum să mai desfiinţeze şi judeţele\", a declarat liderul PSD Victor Ponta. El a spus că Legea referendumului prevede că nu se poate modifica nicio unitate administrativ-teritorială fără consultarea populaţiei. \"E ciudat că tocmai cei care sunt la putere nu respectă legea. Noi, ceilalţi, vrem să o respectăm\", a mai spus Ponta.

DEPENDENTE DE BUCUREŞTI Despre varianta de împărţire teritorială propusă de maghiarime, liberalii nu cred că Harghita şi Covasna ar avea viaţă lungă după reîmpărţire. \"Investiţiile străine nu au trecut Carpaţii, sunt judeţe sărace, cum sunt Vaslui sau Botoşani, dar şi Harghita şi Covasna. Nu înţeleg semeţia unor lideri ai UDMR, pentru că Harghita şi Covasna sunt printre cele mai sărace judeţe din România. Acolo, autorităţile maghiare au pus pe fugă toţi investitorii străini. Cele două judeţe au nevoie de Capitala României şi de fondurile bugetare poate mai mult decât oricare alte judeţe. Covasna şi Harghita nu ar putea să trăiască într-o formulă de autonomie de niciun fel pentru că sunt complet dependente de fondurile care vin de la Bucureşti\", a spus vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian.



12