Magistraţi cumpăraţi cu picioare de oaie şi ouă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Magistraţi cumpăraţi cu picioare de oaie şi ouă

Eveniment 22 Iulie 2013 / 00:00 988 accesări

Un bilanţ al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată că, în timp ce unii magistraţi trimişi în judecată sau cercetaţi au cerut maşini, sume mari de bani şi vacanţe scumpe, alţii s-au mulţumit cu picioare de oaie, ouă, ţigări şi arbori tuia. Potrivit reprezentanţilor DNA, în perioada 1 ianuarie - 11 iulie 2013, au fost trimişi în judecată de magistraţii anticorupţie opt judecători şi opt procurori, în sarcina cărora s-au reţinut în special infracţiunile de trafic de influenţă şi luare de mită. În unele cazuri, magistraţii au fost trimişi în judecată pentru favorizarea infractorului, furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii, divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului şi constituirea unui grup infracţional organizat. Anul trecut, DNA a trimis în judecată cinci procurori şi cinci judecători. Tot în 2012, cinci magistraţi au primit condamnări definitive. Ultimul caz ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie este cel al colegului lor Dumitru Cristudor, şeful DNA Slobozia, suspendat din funcţie şi trimis în judecată, la începutul lunii iulie, pentru două infracţiuni de luare de mită şi favorizarea infractorului. Potrivit rechizitoriului, magistratul a primit mită pe 22 şi 23 mai şi pe 1 iunie, de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct sau prin intermediari, două maşini de piatră pentru amenajarea grădinii şi zece arbori tuia. În schimbul mitei, magistratul ar fi ajutat trei persoane din anturajul lui Taifas să distrugă acte şi obiecte ce puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală. De asemenea, în septembrie - noiembrie 2012, şeful DNA Slobozia ar fi primit de la Taifas un Audi A4, în valoare de 16.300 de euro, „în schimbul asigurării unei protecţii necondiţionate, prin neadoptarea măsurilor legale ori prin furnizarea de informaţii confidenţiale, în situaţia în care împotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost iniţiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României“.

CUMPĂRAT CU ALIMENTE Reprezentanţii DNA spun că fostul şef al Parchetului Judecătoriei Hârlău, Ghenadie Ciobanu, este acuzat că ar fi primit necuvenit vin, picioare de oaie, carne de porc şi ouă. Amănuntele apar în dosarul în care fostul magistrat a fost trimis în judecată, la 8 mai, pentru că ar fi primit 200 de euro mită pentru a da o soluţie de netrimitere în judecată într-un dosar penal pe care îl instrumenta. În al doilea dosar, anchetatorii susţin că Ciobanu ar fi abuzat de funcţia sa pentru a obţine diferite bunuri şi ar fi transformat instituţia pe care o conducea într-o veritabilă cramă. „Deşi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obţinut în acest mod sunt modice - vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă, din actele dosarului rezultă faptul că inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului Cotnari, de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui singur an şi l-a depozitat în garajul unităţii, şi mica ciupeală într-o veritabilă politică penală, prin care a ajuns să negocieze soluţiile din dosarele aflate în instrumentarea sa, atitudine de natură să afecteze grav imaginea justiţiei şi încrederea cetăţenilor în autorităţile implicate în înfăptuirea acesteia“, se arată în rechizitoriul prin care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ciobanu pentru mită şi au disjuns cercetările pentru alte fapte. Alături de Ciobanu, în al doilea dosar sunt cercetaţi de DNA şi alţi magistraţi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău.

ŢIGĂRI PENTRU PROCURORI Lora Constantinescu, adjunctul şefului Parchetului Judecătoriei Buftea, a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă, la jumătatea lunii iunie, fiind acuzată că a primit bani şi cartuşe de ţigări pentru a interveni la procurorii de la Parchetul Tribunalului Ilfov şi poliţişti în favoarea unui bărbat cercetat în mai multe dosare privind furtul unor maşini. Totodată, acesta a fost cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru dare de mită, fiind trimis în judecată în stare de arest preventiv, s-a arătat într-un comunicat de presă al DNA. În 15 mai, Lora Constantinescu i-ar fi cerut denunţătoarei, prin intermediar, între 2.000 şi 3.000 de lei, precum şi două cartuşe de ţigări, pentru a interveni în favoarea soţului acesteia, spun anchetatorii. Procurorul Lora Constantinescu a fost prins în flagrant la 17 mai, după ce a primit de la denunţătoare 3.000 lei şi două cartuşe de ţigări, au precizat procurorii.

SEJUR LA BEVERLY HILLS Fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu, Tomiţă Neagu, este acuzat că ar fi primit mită un teren intravilan de 1.000 de metri pătraţi, în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare ale primarului din Jilava, Adrian Mladin. Pe lângă acesta, potrivit procurorilor DNA, fostul procuror şi soţia sa ar fi primit un sejur de aproape 3.300 de euro la Beverly Hills şi un televizor LCD de 8.300 de lei. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi procurorul Dumitru Vlad, care lucra la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti la data comiterii faptelor, care ar fi acceptat de la primarul Mladin un teren, tot de 1.000 de metri pătraţi, pentru a soluţiona, în mod favorabil edilului, un dosar penal constituit ca urmare a unei plângeri formulate de acesta. Pentru a ascunde adevărata provenienţă a terenului plătit în realitate de către denunţător, procurorul s-a folosit de o persoană interpusă, mai precis de mama sa, Vlad (Rădulescu) Niculina, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.

A CERUT UN POD Adriana Veturia Moldovan, fostul şef al Parchetului Judecătoriei Năsăud, a fost trimisă în judecată de DNA pentru că în mai 2009 ar fi acceptat construirea cu titlu gratuit, de către un om de afaceri, a unui pod în valoare de 30.000 lei peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa ei de vacanţă. În schimbul acestui serviciu, magistratul ar fi trebuit să intervină la un judecător de la Judecătoria Năsăud, pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă omului de afaceri într-o cauză civilă. Apoi, în iunie 2009, Moldovan ar fi pretins întocmirea unor acte justificative ce atestau nereal achitarea contravalorii aferente lucrărilor de construcţie a podului, acte care au şi fost emise de o societate comercială. La sfârşitul lui 2011, Adriana Veturia Moldovan a fost achitată de Curtea de Apel Cluj, pe motiv că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale unei infracţiuni. Dosarul se află în recurs la Înalta Curte, următorul termen al procesului fiind 5 septembrie.

BANI Viorica Dinu, care a demisionat din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, şi Antonela Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, au fost trimise în judecată de DNA, în iulie, pentru că ar fi luat mită spre a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Staicu şi pentru a interveni în vederea unor soluţii favorabile în alte dosare. Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că judecătoarele Dinu şi Costache au primit sau au acceptat să primească zeci de mii de euro pentru a da soluţii favorabile în dosare.



12