Magistraţi şi avocaţi denunţă starea de urgenţă decretată de Guvernul francez

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Magistraţi şi avocaţi denunţă starea de urgenţă decretată de Guvernul francez

Externe 17 Noiembrie 2015 / 17:51 622 accesări

Două sindicate, al magistraţilor şi avocaţilor, au denunţat, marţi, starea de urgenţă decretată de Guvern după atacurile de la Paris, care ameninţă, în opinia lor, libertăţile publice, provocând furia poliţiştilor.

Starea de urgenţă a fost decretată în Franţa pentru o perioadă de 12 zile, însă François Hollande urmează să ceară Parlamentului să o prelungească pe o perioadă de trei luni, în urma atacurilor sângeroase de vineri, soldate cu cel puţin 129 de morţi. Legea din 1955 permite autorităţilor să interzică circulaţia persoanelor, să creeze zone de protecţie sau securitate, în care şederea persoanelor este reglementată, şi să autorizeze percheziţii administrative. Însă, în opinia Sindicatului Magistraturii (SM, apropiat stângii), ”discursul marţial adoptat de Executiv şi declinarea lui juridică în starea de urgenţă nu pot decât să îngrijoreze. Starea de urgenţă modifică în mod periculos natura şi amploarea puterilor poliţiei şi autorităţilor administrative. Interdicţii şi restricţii impuse libertăţilor individuale şi colective - de obicei încadrate, examinate şi justificate caz cu caz - devin posibile în principiu. Franţa are numai de pierdut de pe urma acestei suspendări, chiar şi temporare, a statului de drept”. Potrivit Sindicatului Avocaţilor din Franţa (SAF), legile cu privire la securitate, informaţii şi lupta împotriva terorismului care nu au permis evitarea acestor atacuri, dar şi propunerile lui François Hollande de sporire de urgenţă a puterilor Executivului sunt îngrijorătoare. ”Ele accentuează şi mai mult deriva către Constituţia unui stat poliţienesc, fără o contraputere reală. Ele sunt o ameninţare la adresa libertăţilor fundamentale”, avertizează SAF. Catalogând drept regretabil faptul că nicio dezbatere transparentă nu este posibilă în prezent, în vederea discutării măsurilor de securitate implementate de către puterile publice, SAF cere ca instituţii independente să poată controla eficienţa măsurilor de securitate.

Într-o reacţie, Sindicatul Comisarilor Poliţiei Naţionale (SCPN) denunţă ”dogmatismul nebun al trist-celebrului Sindicat al Magistraturii”, pe care-l cataloghează drept un ”grupuscul ideologic”. ”Propriu unui stat de drept este ca legile, chiar şi din 1955, să se aplice”, afirmă SCPN, catalogând membrii SM drept ”aliaţi obiectivi ai tuturor teroriştilor”. Deputatul Georges Fenech (LR, dreapta, în opoziţie) şi-a exprimat indignarea faţă de criticile celor două sindicate, pe care le consideră apropiate ministrului Justiţiei, Christiane Taubira.

Citește și:

Coaliția bombardează Statul Islamic, pericolul atentatelor rămâne

Primul partid cu doctrină islamică a fost lansat în Australia

Cetățenii americani vor ca SUA să-și intensifice atacurile împotriva ISIS

UE a răspuns pozitiv la cererea de ajutor a Franței în urma atentatelor de la Paris



12