Magistraţii, aglomeraţi de dosarele declinate de colegii lor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Competenţa instanţelor, modificată Sistemul judiciar românesc, bulversat de noile prevederi penale

Magistraţii, aglomeraţi de dosarele declinate de colegii lor

Justiție 26 Februarie 2014 / 00:00 623 accesări

Dosare transferate de la o instanţă la alta, şedinţe de judecată care până la 1 februarie erau publice, iar acum se desfăşoară cu uşile închise, şi multe, multe semne de întrebare ce rămân suspendate la orizontul schimbărilor legislative aduse în peisajul juridic autohton de noile Coduri, cel Penal şi cel de Procedură Penală, intrate în vigoare la data de 1 februarie. Magistraţii, avocaţii şi personalul auxiliar încearcă să se obişnuiască cu noile prevederi şi să le aplice, iar justiţiabilii află treptat cum va funcţiona sistemul judiciar de acum înainte. Haosul creat de lipsa sălilor de judecată, de criza de personal şi de volumul mare de dosare este desăvârşit de modificarea competenţei materiale a instanţelor. Noile prevederi au generat un trafic intens de dosare între instituţiile din justiţie, judecătorii fiind nevoiţi să le decline pe cele ce nu se mai află în „curtea” lor, în situaţia în care nu a fost începută cercetarea judecătorească. De parcă nu ar fi fost de ajuns dosarele de care se ocupă deja, magistraţii celor trei instanţe locale s-au trezit, peste noapte, cu alte speţe pe masă. În topul aglomeraţiei conduc Judecătoriile, care oricum aveau în competenţă numeroase infracţiuni. Iureşul schimbărilor a cuprins şi Parchetele constănţene.

DE SUS ÎN JOS ŞI VICEVERSA Potrivit noului Cod de Procedură Penală, înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, care se judeca înainte la Tribunale, a trecut în competenţa Judecătoriilor şi a devenit înşelăciune simplă, indiferent de cuantumul prejudiciului. De asemenea, toate infracţiunile anchetate de DNA şi de DIICOT, indiferent de gravitatea faptelor comise de suspecţi, vor fi judecate de Tribunale. Vechiul Cod de Procedură Penală prevedea că unele infracţiuni ale DNA, printre care deturnarea fondurilor europene, sau ale DIICOT, printre care unele infracţiuni informatice sau traficul de substanţe psihotrope, sunt de competenţa Judecătoriilor. Tot de la instanţele inferioare urcă spre Tribunale violul care implică minori. Există, însă, şi situaţii în care infracţiunile coboară de la Curţile de Apel: conflictul de interese merge la Judecătorii, iar toate dosarele în care sunt anchetaţi ofiţeri şi subofiţeri de poliţie intră în ograda Tribunalelor. În schimb, chestorii de poliţie trec de la instanţa supremă la Curţile de Apel.

POLIŢIŞTI ACUZAŢI DE CORUPŢIE Printre dosarele transferate de la Curtea de Apel Constanţa la Tribunalul Constanţa se numără şi cel al fostului adjunct al comandantului Poliţiei Cernavodă, cms. Costel Baciu, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice având drept consecinţă obţinerea de către funcţionarul public, pentru sine sau pentru altul, a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual în legătură directă cu infracţiunile de corupţie şi deţinere fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării. Potrivit procurorilor, pe 14 februarie 2008, cms. Baciu, care era poliţist judiciar la acea dată, a sustras din locuinţa unei persoane decedate o armă cu aer comprimat „Cometa”, model 200, şi patru cutii pline cu 328 de alice din plumb, pe care le-a ascuns în biroul său, între canapea şi calorifer, unde le-a lăsat şi după ce a fost avansat în funcţia de adjunct al Poliţiei Cernavodă. Totul a ieşit la iveală pe 11 septembrie 2013, când procurorii anticorupţie constănţeni au percheziţionat fostul birou al cms. Baciu şi au găsit bunurile furate.

SPRE INSTANŢELE INFERIOARE Un alt om al legii care va fi judecat de Tribunalul Constanţa este cms. şef Ionel Cazacu, fostul şef al Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Constanţa. El este acuzat de complicitate la dare de mită, după ce a încercat să-şi ajute un prieten mituind cu 1.000 de euro un procuror. Tot de la Curtea de Apel Constanţa a coborât spre Judecătoria Constanţa cazul în care un socru şi ginerele său sunt judecaţi pentru conflict de interese, respectiv complicitate la aceeaşi infracţiune. Şi dosarul în care fostul director al MINAC, Constantin Chera, şi fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, Virgil Lungu, sunt acuzaţi de fapte de corupţie a fost declinat de la Curtea de Apel Constanţa la Tribunalul Constanţa.



12