Magistraţii constănţeni, faţă în faţă cu preşedintele CSM

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Magistraţii constănţeni, faţă în faţă cu preşedintele CSM

Social 13 Mai 2009 / 00:00 472 accesări

Judecătorii constănţeni au avut, ieri, ocazia să îşi spună păsurile preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, care a vizitat instanţele şi parchetele pentru a discuta cu magistraţii despre criza care a lovit justiţia. „De la începutul mandatului meu, mi-a propus să merg pe la toate curţile de apel din ţară şi pe la parchetele arondate acestor instanţe şi să îi cunosc personal pe judecători şi pe procurori. Unul din obiectivele mele a fost acela de a-i întreba pe magistraţi care este părerea lor despre activitatea CSM şi să îi consult cu privire la legea unică de salarizare şi cum văd ei perspectiva trecerii bugetului de la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)”, a declarat Andreieş.

Judecătorii şi procurorii fac chetă pentru hîrtie, pixuri şi lipici

Potrivit preşedintelui CSM, parchetele şi instanţele au parte de o finanţare cronică care le pune în situaţia de a se bloca, de a nu mai funcţiona. „Aş vrea să vă spun că nu există în momentul de faţă bani pentru citaţii. Ba mai mult, există unele instanţe şi parchete unde judecătorii şi procurorii fac chetă pentru consumabile, pentru hîrtie, pixuri şi lipici, ceea ce, în aprecierea mea, este inadmisibil\", a adăugat Virgil Andreieş. Şeful CSM consideră că o bună parte din problemele financiare s-ar putea rezolva dacă taxele de timbru şi timbru judiciar ar fi transferate din nou către Ministerul Justiţiei. Andreieş a precizat că una din soluţiile pe care le-a găsit Consiliul ar fi transferarea bugetului de la MJLC la ÎCCJ, începînd cu 1 ianuarie 2010, pentru ca banii să fie gestionaţi direct de magistraţi. În plus, şi alocarea unui singur procent din PIB ar ajuta ieşirea din criza financiară actuală. Virgil Andreieş a afirmat că printre problemele majore ale instanţelor şi parchetelor constănţene se află lipsa personalului, dar şi volumul mare de activitate. „A doua problemă majoră a instanţelor şi parchetelor constănţene este cea de resurse umane şi e vorba de posturile vacante de procurori şi judecători, dar şi de personalul auxiliar. A treia problemă o reprezintă volumul mare de activitate. La Judecătoria Constanţa, anul trecut am înregistrat cea mai mare creştere de volum de activitate de la toate judecătoriile din ţară\", a mai spus Virgil Andreieş.

Capitol distinct pentru magistraţi în legea unică de salarizare

În ceea ce priveşte legea unică de salarizare, preşedintele CSM este părere că aceasta ar trebui să conţină un capitol distinct pentru magistraţi deoarece ei au un statut special, iar salariul reprezintă singura lor sursă de venit. „Magistraţii români nu doresc privilegii. Dorim să se ţină cont că sîntem singura categorie de bugetari care avem obligaţii, incompatibilităţi şi interdicţii. Singura sursă de venit pentru magistraţi este salariul. Nici ei, nici membrii familiilor lor nu pot să desfăşoare activităţi comerciale, nu pot deţine acţiuni la firme. Prin urmare, este nevoie pentru toate aceste obligaţii, incompatibilităţi şi interdicţii, care afectează nişte drepturi fundamentale prevăzute în Conveţia Europeană a Drepturilor Omului, să existe anumite compensaţii. Dacă se doreşte şi dacă acel angajament semnat de Guvern cu FMI obligă la o lege unică, atunci soluţia de compromis în aprecierea noastră este un capitol distinct pentru magistraţi”, a afirmat Virgil Andreieş.

El a explicat că magistraţii nu doresc să intre în război cu alte categorii de bugetari, dar că aceştia trebuie să ţină cont că într-o societate democratică procurorii şi judecătorii trebuie să aibă un statut material rezonabil.



12