Magistraţii europeni, îngrijoraţi de schimbãrile legislative din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Magistraţii europeni, îngrijoraţi de schimbãrile legislative din România

Justiție 16 Octombrie 2006 / 00:00 894 accesări

Apariţia în luna septembrie a Legii 356, prin care s-au adus modificãri importante Codurilor de Procedurã Civilã şi Penalã, a creat un scandal de amploare, magistraţii din întreaga ţarã ameninţînd la un moment dat chiar şi cu încetarea activitãţii, în cazul în care noile norme nu vor fi abrogate. Judecãtorii au fost indignaţi în special de prevederile referitoare la rãspunderea disciplinarã a judecãtorilor. Magistraţii au reclamat faptul cã noua normã prevede ilegal posibilitatea sancţionãrii unui judecãtor pentru decizia luatã de acesta într-un dosar, ceea ce reprezintã, în opinia lor, o intruziune ilegalã în actul de justiţie.

Judecãtorii Europei se implicã în crizã

Neavînd dreptul sã facã grevã, protestatarii, prin Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au depus numeroase memorii instituţiilor statului, adresîndu-se chiar şi forurilor europene. Cea mai importantã dintre acestea, Asociaţia Europeanã a Magistraţilor (AEM) a remis publicitãţii o rezoluţie prin care îşi aratã îngrijorarea cu privire la situaţia din România. AEM considerã suspecte aceste modificãri prin care se introduce un control administrativ asupra hotãrârilor judecãtoreşti şi care prevãd condiţiile rãspunderii disciplinare şi materiale a judecãtorilor. Potrivit Legii 356, cei care sunt nemulţumiţi de o hotãrîre definitivã şi irevocabilã a instanţei pot formula o acţiune în regres, cerînd sancţionarea judecãtorului care i-a "nedreptãţit" şi obligarea acestuia la daune materiale. Trebuie însã demonstrat faptul cã judecãtorul a acţionat cu neglijenţã sau rea –voinţã, dar, din pãcate, textul de lege este ambiguu, fiind lãsat la libera interpretare a instanţei competente sã judece o astfel de acţiune în regres. În rezoluţia emisã, AEM îndeamnã autoritãţile române competente "sã asigure respectarea permanentã a standardelor universale recunoscute, ale independenţei justiţiei şi sã nu ia mãsuri care le-ar putea compromite".

Judecãtorii vor lucra sub presiune

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, judecãtor Viorica Costiniu a declarat cã modificãrile legislative permit apariţia unui dublu control asupra puterii judecãtoreşti, ceea ce reprezintã un grav abuz. Magistraţii din întreaga ţarã s-au raliat protestului iniţiat de AMR cerînd începerea procedurilor de abrogare a art. 507 din Codul de Procedurã Penalã, privind acţiunea în regres. Instanţele constãnţene au procedat la fel, Adunãrile Generale ale Judecãtoriei, Tribunalului şi Curţii de Apel adresînd scrisori deschise cãtre Ministerul Justiţiei în care îşi manifestau indignarea faţã de prevederile articolului "buclucaş". Vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, judecãtorul Ciprian Coadã a admis faptul cã adoptarea acestor articole poate avea consecinţe deosebite pe viitor, în ceea ce priveşte îndeplinirea actului de justiţie. Astfel, celeritatea soluţionãrii unor dosare va avea mult de suferit, magistraţii ferindu-se sã dea o soluţie definitivã şi vor amîna finalizarea cercetãrii judecãtoreşti, de teama unei acţiuni în regres. De asemenea, unii judecãtori vor face tot posibilul sã scape de aceste dosare cu probleme, declinînd competenţa cãtre alte instanţe.



12