Specialiști în securitate cibernetică ai CERT-RO au participat la pregătirea unui grup țintă format din 60 de judecători și procurori din România și Bulgaria, în cadrul proiectului "Cooperare judiciară europeană în domeniul combaterii criminalității informatice". Conform unui comunicat al CERT-RO, proiectul este co-finanțat de Comisia Europeană și tratează problema cooperării europene în acest domeniu dintr-o perspectivă judiciară, abordând nevoia procurorilor și judecătorilor de a deține o cunoaștere exactă a metodelor actuale folosite în anchetarea cazurilor de criminalitate informatică, a procedurilor de lucru de la nivel național, dar și a modelelor de bune practici în cadrul cooperării bilaterale sau a cooperării cu instituțiile europene.
La sesiunile de training din cadrul proiectului au contribuit și specialiști din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Inspectoratului General al Poliției Române, Europol și FBI.
Proiectul s-a încheiat joi, cu un eveniment organizat de CJS - Centrul pentru Studii de Justiție și Securitate, Centrul Român de Politici Europene, Institutul Național al Magistraturii din România, Institutul Național de Justiție din Bulgaria și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
În cadrul conferinței a fost prezentat "Ghidul de Cooperare judiciară europeană în domeniul criminalității informatice", destinat magistraților, document realizat în cadrul proiectului. Totodată, se va dezbate necesitatea și posibilitatea introducerii în curricula INM a unor cursuri în domeniul tehnologiei informației și criminalității cibernetice. Evenimentul a fost urmat de un workshop cu tema "Monede virtuale, provocări pentru sistemul judiciar".
Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO - asigură elaborarea și diseminarea politicilor publice de prevenire și contracarare a incidentelor din cadrul infrastructurilor cibernetice, potrivit ariei de competență și analizează disfuncționalitățile procedurale și tehnice la nivelul infrastructurilor cibernetice.