Un cetăţean ales în chip de senator, pe numele său Cristian Bodea, a depus marți o inițiativă legislativă. Ideea nu este, în mod evident, rea, însă de la a propune idei fără sustenabilitate şi până la a le găsi şi rezolvarea este cale lungă. Fostul penelist este, probabil, în căutare de capital public pentru a-şi face intrarea triumfală în vreun partid. Dincolo de aceste aspecte, însă, propunerea este binevenită, deşi aproape imposibil de pus în practică. Propunerea nu este nouă, aţi mai auzit de ea: magistrații care comit erori judiciare să fie traşi la răspundere, sancțiunile mergând până la excluderea din magistratură. Potrivit inițiativei legislative de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ”statul este obligat să acopere prejudiciul cauzat de eroarea judiciară în cel mult trei luni de la data comunicării hotărârii irevocabile”. ”Statul plătește o groază de despăgubiri la CEDO și nu recuperează nimeni, nu plătește nimeni pentru acești bani, plătim noi din buzunarele noastre pentru greșelile unor magistrați care fie se avântă, fie nu calculează bine, fie au anumite interese, adică sunt cointeresați de persoane pe linie politică, pe linie financiară pentru a da anumite sentințe”, a argumentat Bodea.
O a doua prevedere introduce obligativitatea statului de a se îndrepta, în termen de 30 de zile, împotriva magistratului care a comis eroarea judiciară pentru recuperarea prejudiciului. ”Magistrații trebuie să-și asume și să gândească bine ceea ce decid pentru că prea ușor se dau sentințe în România și nimeni nu răspunde pentru greșelile pe care le fac și care se întorc pe bani mulți de la CEDO împotriva noastră, a românilor, nu împotriva celor care au greșit”, a mai spus Bodea.
Cea de-a treia modificare propusă de senatorul Bodea prevede că ”judecătorul sau procurorul care, în mod repetat, a săvârșit cu rea-credință sau gravă neglijență erori judiciare cauzatoare de prejudicii va fi sancționat cu excluderea din magistratură”. ”Omul ăla dacă greșește repetat, dacă a dat trei - patru sentințe greșite înseamnă că ori este slab pregătit profesional și nu are ce căuta în magistratură, ori este interesat și înseamnă că avem de-a face cu un corupt”, a explicat inițiatorul.
Cum anume se fac toate aceste lucruri, cine stabileşte că un anumit magistrat a greşit sau se face vinovat de rea-credinţă, senatorul nu ne spune. Ce spune însă este faptul că inițiativa sa vizează exclusiv ”cazuri de răspundere civilă” și ”nu este o lovitură împotriva DNA”, ci doar își dorește ca cetățenii să aibă încredere în Justiție.
Reamintim că o inițiativă similară a fost depusă anul trecut de senatoarea ALDE Cristiana Anghel, fiind semnată și de alţi 43 de aleși, dar criticată de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Consiliul Superior al Magistraturii. Legea a fost respinsă de deputați în iunie 2015, dar a rămas blocată în Comisia juridică a Senatului din noiembrie anul trecut.