Magistrul Ion Calafeteanu, omagiat de istoricii constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Magistrul Ion Calafeteanu, omagiat de istoricii constănţeni

Cultură 30 Decembrie 2010 / 00:00 3690 accesări

Muzeul Marinei Române a fost, şi în 2010, gazda lansării a numeroase cărţi de referinţă pentru bibliotecile numeroşilor pasionaţi ai mării, istoriei şi artelor. Astfel, printre cele mai recente titluri publicate la editura instituţiei muzeale şi prezentate, la sfârşitul săptămânii trecute, în Sala de conferinţe „Clio”, interesul publicului de specialitate a fost atras de un volum de studii aparte care cinsteşte, în cele peste 500 de pagini, personalitatea istoricului diplomat prof. univ. dr. Ion Calafeteanu. Intitulat „Studia in honorem magistri Ion Calafeteanu LXX. Istorie şi istoriografie contemporană”, tomul al cărui autor este dr. Florin Stan reuşeşte să cuprindă aproape 40 de studii semnate de specialişti din universităţi, centre de cercetare, muzee din ţară, de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Deva, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Târgovişte, dar şi din afara ţării, de la cercetători din Chişinău sau aflaţi la studii de cercetare în Helsinki, Finlanda şi Ierusalim, Israel. Valoarea acestei contribuţii incontestabile pentru istoriografia recentă a fost subliniată, în cadrul lansării editoriale, de conf. univ. dr. Stoica Lascu. Acesta a menţionat că iniţiativa şi ducerea la bun sfârşit a demersului de cinstire a personalităţii istoricului Ion Calafeteanu exprimă „sănătatea şcolii istoriografice de la malul mării”, verticalitatea sa şi recunoaşterea valorilor autentice ale scrisului istoric contemporan.

Cunoscut în ţară şi străinătate, prof. univ. dr. Ion Calafeteanu s-a dedicat cercetării relaţiilor internaţionale din Europa de Sud-Est, în special în perioada interbelică şi începutul celui de-al doilea Război Mondial. A publicat studii despre istoria relaţiilor româno-ungare, istoria minorităţii evreieşti din România şi istoria politică a României în prima jumătate a secolului XX. Ion Calafeteanu a arătat un interes special pentru istoria emigraţiei româneşti după al doilea Război Mondial. Menţionăm câteva volume importante publicate de către acesta: „Români la Hitler” (Bucureşti, Editura Univers Enciclopedic, 1999), „Politică şi exil. Din istoria exilului românesc, 1946-1950” (Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2000), „România şi criza din Orientul Mijlociu (1965-1971)” (Editura Sempre, Bucureşti, 2002) sau „Revoluţia română din decembrie 1989: documente” (Editura Mega, 2009).

Ion Calafeteanu, născut la data de 3 octombrie 1940, la Verbiţa, Dolj, a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Bucureşti, promoţia 1964. A urmat cursul postuniversitar de Relaţii Internaţionale la Facultatea de Drept, finalizat în anul 1966. Încadrat ca ataşat diplomatic în Centrala Ministerului Afacerilor Externe (1966-1969), apoi editor al „Revistei Române de Studii Internaţionale” (1969-1971), a fost, între 1971 şi 1990, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Studii Istorice şi Social-Politice, iar din 1976, deţine titlul de doctor în Istorie la Universitatea Bucureşti cu teza „Diplomaţia românească în Sud-Estul Europei, 1938-1941”. După 1989, recunoaşterea meritelor de profesionist al cercetării în domeniul istoriografiei contemporane şi diplomaţiei l-a propulsat din poziţia de consultant al Ministerului Afacerilor Externe în funcţii prestigioase, precum cea de Secretar al Misiunii române la O.N.U. (New York) - în perioada 1990-1992 şi cea de director adjunct la Accademia di Romania din Roma, între 1996-1999. Activitatea diplomatică şi de cercetare s-a împletit cu cea de cadru didactic în învăţământul superior. Ion Calafeteanu a cercetat şi conferenţiat în Austria, Bulgaria, Franţa, Israel, Italia, Rusia, SUA, în prezent fiind director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

O altă apariţie editorială deosebit de interesantă, pregătită, pentru anul următor, de dr. Florin Stan, este volumul monografic de amplă anvergură istoriografică intitulat „Evreii din România anilor 1940-1944”, un studiu amplu realizat în peste 10 arhive din ţară, Republica Moldova şi Israel.



12