Un om de afaceri rus cunoscut pentru legăturile sale cu ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a anunţat că renunţă la antreprenoriat în favoarea jurnalismului. ”Începând de luni (n.r. - astăzi) voi deveni şeful biroului de investigaţii la „Novaia Gazeta””, a transmis, sâmbătă, Aleksandr Lebedev într-o postare în limba engleză pe Twitter. ”Vă rog să nu mai îmi spuneţi oligarh sau bancher, plătesc de mult timp costul pentru dezvăluiri jurnalistice de corupţie şi fraudă”, a adăugat acesta, tot în limba engleză.
În vârstă de 53 de ani, Aleksandr Lebedev a mai spus, citat de presa rusă, că se va folosi de numeroasele informaţii compromiţătoare pe care le-a strâns în cariera sa din afaceri pentru dezvăluiri. Aleksandr Lebedev deţine 39% din acţiunile ”Novaia Gazeta”, o publicaţie liberală fondată în 1993 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov din banii pe care i-a obţinut din Premiul Nobel pentru Pace. Gorbaciov deţine în continuare 10% din acţiuni. Publicaţia, care apare de trei ori pe săptămână, este cunoscută în special pentru jurnalista Anna Politkovskaia, o expertă în abuzurile din Caucazul de Nord, care a fost împuşcată şi ucisă în 2006. Crima nu a fost nici până acum elucidată.
Printre potenţialele subiecte de articole discutate de Aleksandr Lebedev pe Twitter se numără o încercare eşuată de asasinare a sa cu o grenadă, în 1997, şi problemele sistemului bancar din Rusia, care, susţine el, le permite băncilor falimentare să continue să deţină depozite private. Fost ofiţer KGB care a fost inclus pe lista ”Forbes” Rusia, din acest an, a celor mai bogaţi ruşi, cu o avere de 600 de milioane de dolari, Lebedev a amestecat afacerile cu activismul de opoziţie. A făcut parte din Parlamentul rus, a candidat pentru primăria oraşului Soci şi a încercat chiar să înfiinţeze un partid politic cu Gorbaciov. Aleksandr Lebedev şi fiul său, Evgheni, sunt de asemenea coproprietari ai publicaţiilor britanice ”The Independent” şi ”Evening Standard”. Aleksandr Lebedev s-a plâns în ultimii ani de presiuni ale statului asupra companiilor sale, printre care se numără bănci şi operatori aerieni, spunând că este vorba de o răzbunare pentru activismul său. În 2011 a fost implicat într-un incident, lovind un alt magnat, Serghei Polonski, în timpul unei emisiuni la televiziunea naţională. A riscat până la cinci ani de închisoare, însă în cele din urmă a scăpat cu 150 de ore de muncă în folosul comunităţii, după ce mai multe celebrităţi, aşa cum au fost Keira Knightley, Elton John, Sting şi Hugh Grant, i-au luat apărarea.