Magneziul mai este denumit elixir pentru sănătate şi pentru o viaţă lungă deoarece este un nutrient capabil să prevină crizele cardiace, simptomele premenstruale, hipertensiunea arterială, aritmia cardiacă, inflamaţiile, calculii renali şi multe alte afecţiuni. De asemenea, magneziul mai contribuie la pierderea în greutate şi la tratarea infecţiilor puternice. El este indispensabil pentru creştere, dar este şi foarte important în formarea oaselor, a proteinelor şi a acizilor graşi. Magneziul contribuie la formarea noilor celule şi stimulează grupul de vitamine B. De asemenea, joacă un rol special în ceea ce priveşte relaxarea musculară. Este important în transformarea grăsimilor în energie şi în organizarea alimentării celulelor cu oxigen, ceea ce contribuie la eliminarea grăsimilor. Cele mai expuse persoane la o carenţă de magneziu sunt: cele care fac sport şi care se hrănesc incorect; persoanele în vârstă; consumatorii de alcool; pacienţii care suferă de tulburări digestive cronice. Magneziul poate fi găsit în: cacao pudră şi ciocolată; susan, nuci, seminţe de floarea-soarelui, legume uscate (fasole albă şi linte); cereale, creveţi, scoici, legume şi fructe etc.