Preşedintele Autorităţii Palestiniene a anunţat că va convoca, la începutul lui 2009, alegeri generale anticipate, în lipsa unei reconcilieri cu islamiştii mişcării Hamas, care l-au îndepărtat de la putere în Fîşia Gaza. ”Sîntem gata de a începe dialogul cu Hamas şi nu vom precupeţi niciun efort pentru ca acest dialog să reuşească. Dar, dacă nu reuşeşte la începutul anului viitor, voi iniţia alegeri prezidenţiale şi legislative”, a afirmat Abbas în faţa Consiliului Central al OEP (CCOEP), instanţă cheie a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Abbas nu precizat ce argumente juridice va aduce pentru organizarea de noi alegeri, de vreme ce nicio prevedere a legii fundamentale nu îl autorizează să dizolve Parlamentul. Legislatura actuală, dominată de mişcarea Hamas, îşi încheie mandatul în ianuarie 2010. Hamas, care a preluat prin forţă controlul Fîşiei Gaza, în detrimentul partidului Fatah al lui Abbas, în iunie 2007, după 18 luni de coabitare tensionată, a respins eventualitatea unor noi alegeri.
Un dialog de reconciliere între Fatah şi Hamas era prevăzut să aibă loc la Cairo, la 10 noiembrie, dar a fost anulat după decizia mişcării islamiste de a-l boicota, în semn de protest faţă de ”detenţiile politice” ale membrilor săi în Cisiordania. Ca o măsură destinată să sporească puterea lui Abbas faţă de Hamas, CCOEP l-a desemnat prin vot, duminică, ”preşedinte al statului Palestina”. ”Anunţ că CCOEP l-a ales pe Mahmoud Abbas preşedinte al statului Palestina. El exercită această funcţie începînd de azi, 23 noiembrie 2008”, a declarat presei preşedintele CCOEP, Salim Al-Zaanoun. El a afirmat că votul fusese organizat în urma unei propuneri prezentate de 75 de membri ai CCOEP, cu scopul de a-l desemna pe Abbas în acest post. Statul Palestina a fost proclamat în mod simbolic de către Yasser Arafat, în 1988, dar nu a ajuns să fie recunoscut, din cauza ocupaţiei israeliene. În 1989, Arafat a fost desemnat primul preşedinte al acestui stat, de către CCOEP. Postul a rămas vacant de la moartea sa în noiembrie 2004. Hamas contestă noul titlu al lui Abbas.
Data de expirare a mandatului lui Abbas constituie centrul unei polemici între Fatah şi Hamas. Legea fundamentală, Constituţia Autorităţii Palestiniene, invocată de Hamas, fixează la patru ani mandatul preşedintelui Autorităţii Palestiniene. Abbas a fost ales la 8 ianuarie 2005. Hamas a făcut deja public faptul că nu îl va mai recunoaşte pe Abbas ca preşedinte al Autorităţii Palestiniene, după 8 ianuarie 2009. Legea electorală, pe care se bazează Fatah, stipulează că alegerile prezidenţiale şi legislative trebuie să aibă loc în acelaşi timp, ceea ce ar însemna prelungirea mandatului lui Abbas cu încă un an, din moment ce Parlamentul actual, dominat de Hamas, a fost ales în ianuarie 2006, pentru patru ani. OEP, care reuneşte principalele mişcări naţionaliste palestiniene, cu excepţia Hamas, îşi exercită controlul asupra Autorităţii Palestiniene create prin acordurile de la Oslo asupra autonomiei palestiniene din 1993. CCOEP, consiliu înfiinţat pentru a lua decizii politice importante, a ratificat în 1994 crearea Autorităţii Palestiniene şi dispune de puterea de a o dizolva.