Mahmoud Ahmadinejad îndeamnă la ”rezistenţă faţă de capitalismul lacom”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mahmoud Ahmadinejad îndeamnă la ”rezistenţă faţă de capitalismul lacom”

Externe 01 Decembrie 2008 / 00:00 488 accesări

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a cerut, sîmbătă, comunităţii internaţionale să reziste lăcomiei capitalismului şi să evite reconstrucţia sistemului financiar aflat în colaps, fără a omite să critice din nou Israelul, căruia îi anticipează sfîrşitul. ”Capitalismul este pe cale de a se sfîrşi, iar eforturile depuse nu vor permite salvarea acestuia, la fel cum s-a întîmplat cu socialismul”, a declarat el la Doha, în cadrul unei conferinţe ONU pe tema finanţării dezvoltării, într-un discurs transmis de televiziunea iraniană. ”Trebuie să rezistăm lăcomiei capitalismului mondial şi să nu permitem sistemului actual deteriorat să se reconstruiască”, a precizat el, acuzînd liderii occidentali că încearcă să prezinte propria lor criză economică ca pe o criză mondială. ”Prin folosirea forţei şi a propagandei, ei vor să plătească preţul crizei financiare din buzunarele altor ţări”, a adăugat Admadinejad, sfătuindu-i pe liderii ţărilor occidentale să înveţe de pe urma ”comportamentului lor egoist şi greşit”. ”Lumea trebuie mai degrabă să aplice un model economic şi bancar bazat pe spiritualitate şi pe valorile religioase”, a adăugat el.

În cadrul aceleeaşi conferinţe, preşedinte iranian, Mahmoud Admadinejad, a criticat din nou Israelul, anticipînd ”sfîrşitul regimului sionist”. ”Exprimîndu-mi simpatia faţă de palestinieni şi atenţionîndu-i pe criminalii sionişti profesionişti, anunţ că regimul sionist se apropie de propriul sfîrşit, nici măcar numeroasele crime comise de aceştia nu îl vor putea salva”, a precizat preşedintele iranian. ”În viitorul apropiat, conceptele de agresiune şi de sionism vor fi şterse de pe hartă”, a adăugat el. Autorităţile de la Teheran nu recunosc Israelul, iar tensiunile dintre cele două state s-au intensificat de la alegerea în 2005 a lui Mahmoud Ahmadinejad. El a menţionat în repetate rînduri că ”Israelul trebuie şters de pe hartă” şi a calificat Holocaustul drept ”un mit”. Pe de altă parte, Israelul, care acuză autorităţile de la Teheran că încearcă să dezvolte bomba nucleară, nu exclude o intervenţie militară pentru a opri dezolvarea programului nuclear iranian.

Pe de altă parte, directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică a sugerat, duminică, înfiinţarea unui consorţiu regional pentru construirea de reactoare nucleare. “Sugerez ca ţările din regiune intenţionează să creeze un consorţiu pentru construirea şi dezvoltarea de centrale nucleare pe bază de apă uşoară”, a declarat Gholam Hossein Aghazadeh. Iranul, care nu deţine centrale nucleare, construieşte un mic reactor cu apă grea la Arak, în centrul ţării, cu o capacitate de 40 de megawaţi, insuficientă pentru exploatare comercială. Rusia încheie construirea unui reactor pe bază de apă uşoară destinat producerii de energie şi cu o capacitate de 1.000 de megawaţi la Bushehr, în sudul ţării. Piaţa de construire a reactoarelor cu apă uşoară este dominată de ţările occidentale şi de Rusia. Unele state din Golful Persic şi-au exprimat interesul pentru producerea de energie nucleară, dar încheind contracte în acest sens cu ţările occidentale. Iranul face obiectul sancţiunilor Consiliului de Securitate ONU din cauza refuzului de a-şi suspenda programul nuclear. Numeroase ţări occidentale se tem că acesta ar putea deturna în scopuri militare programul său nuclear, dar Iranul a exclus orice intenţie în acest sens. Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU şi Germania au oferit, fără succes, Iranului o cooperare extinsă, între care crearea de reactoare cu apă uşoară, în schimbul suspendării de către Teheran a programului său de îmbogăţire a uraniului. Iranul dispune de resurse limitate de uraniu natural care să îi permită alimentarea viitoarelor sale centrale.



12