Preşedintele iranian a apreciat miercuri că realegerea sa este dovada încrederii poporului în guvernarea sa. ”Rezultatul alegerilor confirmă eforturile celui de al nouălea guvern, o muncă bazată pe onestitate şi reprezentarea intereselor poporului”, a declarat preşedintele ultraconservator într-un comunicat transmis agenţiei iraniene ISNA, referitor la primul său mandat (2005-2009). ”Douăzeci şi cinci de milioane de persoane au confirmat această manieră de a conduce ţara”, a insistat acesta. Realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la 12 iunie este contestată de cei trei rivali ai săi, în special de fostul premier Mir Hossein Moussavi, care a denunţat numeroase nereguli.
Între timp, susţinătorii lui Moussavi, un conservator moderat, manifestează zilnic la Teheran, contestînd rezultatele scrutinului prezidenţial. Şapte civili au fost ucişi în timpul manifestaţiior la Teheran şi mai mulţi au fost răniţi. Candidatul învins de Mahmoud Ahamdinejad la alegerile prezidenţiale din Iran, Mir Hossein Moussavi, a propus poporului iranian să respecte, astăzi, o zi de doliu naţional, cu mitinguri şi marşuri, pentru a comemora victimele manifestaţiilor împotriva puterii, potrivit site-ului său. ”Moussavi cere poporului iranian să se adune în moschei şi să organizeze marşuri paşnice pentru a consola familiile martirilor şi a răniţilor în evenimentele recente”, potrivit acestei declaraţii care precizează că acesta va participa la o ceremonie în acest sens. Islamismul şiit prevede ca doliul să fie urmat de ceremonii în a treia, a şaptea şi a patruzecea zi.
Gardienii Revoluţiei ameninţă presa online cu sancţiuni judiciare
Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, au avertizat presa electronică de la Teheran că riscă sancţiuni judiciare, dacă publică informaţii care încurajează protestele violente. ”Cei care promovează protestele şi ameninţă oamenii prin Internet trebuie să ştie că se expun acţiunilor legale. Cerem retragerea acestor materiale”, se arată într-un comunicat al Gardienilor Revoluţiei. O structură creată în 1979, pentru a apăra Iranul de ameninţările interne şi externe, Gardienii Revoluţiei susţin că site-urile de acest fel sînt finanţate de companii canadiene şi americane susţinute de serviciile de informaţii americane şi britanice.
Ministerul iranian de Externe a acuzat, miercuri, presa străină că este ”purtătoarea de cuvînt a protestatarilor” şi a avertizat că ”aceşti inamici vor fi făcuţi şah mat”, potrivit unui comunicat citat de agenţia de presă Isna. Autorităţile iraniene, care consideră că reprezentanţii presei străine ascultă ordinele ţărilor din care provin, acuză anumite state de susţinere a manifestaţiilor ilegale împotriva puterii şi că au devenit purtătorii de cuvânt ai protestatarilor.
Un profesor universitar şi un analist apropiaţi de tabăra reformatoare au fost arestaţi
Un profesor universitar şi un analist, ce aveau legături cu tabăra reformatoare, susţinătoare a candidatului necîştigător la alegerile prezidenţiale din Iran, Mir Hossein Moussavi, au fost arestaţi miercuri. Hamid Reza Jalaipour, profesor de sociologie la Universitatea din Teheran şi contributor la campania conservatorului moderat Moussavi la alegerile prezidenţiale din 12 iunie, a fost arestat la domiciliul său, miercuri dimineaţă, a afirmat colegul său, Issa Saharkhiz. Said Laylaz, un economist şi analist politic, a fost de asemenea arestat la locuinţa sa, miercuri dimineaţă, a spus un membru al familiei sale. Un număr important de oficiali şi jurnalişti reformatori au fost arestaţi, dintre care unii au fost apoi eliberaţi, după anunţarea sîmbătă a realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad, într-o victorie contestată de Moussavi, care a denunţat, împreună cu ceilalţi doi candidaţi, nereguli la acest scrutin.