Preşedintele iranian a afirmat marţi că vrea să distrugă dominaţia marilor puteri, în prima sa declaraţie după confirmarea oficială a realegerii sale controversate. ”Vrem să avem o interacţiune cu restul lumii fondată pe schimbare şi, în acest context, trebuie să utilizăm toate capacităţile pentru a distruge dominaţia puterii mondiale”, a declarat Ahmadinejad, făcînd aluzie la SUA şi Occident. În cursul unei vizite la Ministerul Informaţiilor, el a adăugat că ”monopolul marilor puteri în domeniile ştiinţific şi militar trebuie de asemenea să înceteze”, potrivit IRNA. Consiliul Gardienilor Constituţiei a confirmat realegerea lui Ahmadinejad pentru un nou mandat de patru ani, în pofida protestelor candidaţilor opoziţiei, care au cerut anularea scrutinului. În timpul primului său mandat de patru ani, ultraconservatorul Ahmadinejad şi-a atras criticile marilor puteri, din cauza retoricii sale agresive, în special la adresa SUA şi a Israelului.
Statele UE ameninţă cu retragerea colectivă a ambasadorilor acestora de la Teheran
Statele UE ameninţă cu retragerea colectivă a ambasadorilor acestora din Iran, pentru a determina autorităţile iraniene să-i elibereze pe angajaţii ambasadei britanice reţinuţi, relatează cotidianul “The Guardian”. Potrivit unor diplomaţi europeni, toţi reprezentanţii ar putea fi rechemaţi temporar, în semn de solidaritate cu angajaţii misiunii britanice din Teheran care au fost acuzaţi - în mod cu totul eronat, potrivit oficialilor Marii Britanii - de implicare în protestele legate de alegerile prezidenţiale contestate din Iran. Cinci dintre cei nouă cetăţeni iranieni angajaţi la ambasada britanică au fost eliberaţi luni, dar alţi patru continuau să fie interogaţi.
Premierul italian, Silvio Berlusconi, care va găzdui, săptămîna viitoare, o reuniune a statelor G8, a afirmat luni că reprezentanţii acestor ţări vor discuta pe tema sancţiunilor împotriva Iranului. El a subliniat că Iranul va fi primul subiect abordat. Duminică, miniştrii de Externe ai UE au avertizat Iranul că “orice hărţuire sau intimidare a personalului ambasadei va întîmpina un răspuns puternic şi colectiv”, în contextul în care majoritatea celor 27 de state membre ale UE au propriii lor ambasadori la Teheran. Diplomaţii citaţi au spus că nu s-a ajuns la un acord privind momentul în care emisarii UE vor fi rechemaţi sau pentru ce perioadă de timp. Ministerul de Externe al Iranului a părut să răspundă înainte la ameninţarea oficialilor europeni, precizînd că nu dorea să strice sau să minimizeze relaţiile cu Marea Britanie, după o conversaţie telefonică, duminică, între ministrul iranian de Externe, Manuchehr Mottaki şi omologul său britanic, David Miliband, care a cerut eliberarea imediată a angajaţilor ambasadei.
Grupul Nokia-Siemens admite că a vîndut Iranului echipamente pentru interceptarea telefoanelor
Grupul de telecomunicaţii germano-finlandez a recunoscut luni că tehnologiile vîndute Iranului permit interceptarea convorbirilor telefonice, precizînd însă că nu pot fi utilizate pentru monitorizarea Internetului. Grupul Nokia - Siemens a oferit operatorului de telecomunicaţii iranian TCI echipamente de interceptare a convorbirilor telefonice, în cadrul unui contract încheiat cu Iranul, în al doilea semestru al anului 2008, recunoaşte Ben Roome, purtătorul de cuvînt al companiei. Pe Internet circulă o petiţie care propune boicotarea grupului Nokia, acuzat că ajută Iranul să intercepteze convorbirile şi mesajele participanţilor la proteste. Potrivit autorităţilor, violenţele postelectorale din Iran s-au soldat cu moartea a cel puţin 20 de persoane. “Sînt multe interpretări greşite”, afirmă Roome, explicînd că Nokia Siemens este diferită de producătorul de telefoane mobile Nokia. Potrivit lui Roome, dispozitivele de interceptare achiziţionate de Iran sînt similare cu cele utilizate în Europa.