Preşedintele iranian, care se confruntă cu un val de proteste în ţara sa după alegeri, a preferat să sfideze SUA şi comunitatea internaţională, ieri, în timpul unui summit regional din Rusia, afirmînd că „epoca imperiilor este încheiată”. ”Ordinea internaţională capitalistă bate în retragere”, a declarat acesta de la tribuna summit-ului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), la care participă Rusia, China şi patru ţări din Asia Centrală, Iranul avînd statutul de observator, la Ekaterinburg. Mahmud Ahmadinejad nu s-a referit, în schimb, deloc la situaţia din ţara sa, în timp ce susţinătorii săi se pregăteau să manifesteze marţi, la Teheran, în acelaşi loc unde au manifestat opozanţii săi, într-un climat de tensiuni intensificate de moartea a şapte civili cu o zi înainte. Imagini difuzate de organizatorii summit-ului l-au arătat pe preşedintele iranian destins şi surîzător la coborârea din avionul său, ulterior strîngînd mâna omologului său rus, Dmitri Medvedev, înaintea începerii acestei întîlniri.
În Iran, însă autorităţile conservatoare au acceptat să renumere voturile pentru alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care ţara a intrat în cea de-a patra zi de tulburări şi manifestaţii organizate de susţinătorii lui Mahmud Ahmadinejad şi ai principalului său rival. Anunţul-surpriză a avut loc în momentul cînd susţinătorii atît ai lui Ahmadinejad cît şi ai candidatului moderat care afirmă că a ieşit învingător în scrutinul de săptămîna trecută, Mir Hossein Moussavi, se pregăteau de marşuri rivale, etalînd spectrul unor noi violenţe. Şi preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, s-a distins ieri cu o declaraţie-surpriză. Acesta a afirmat că Ministerul de Interne este responsabil şi trebuie să răspundă de atacurile violente împotriva studenţilor şi a locuitorilor unui oraş situat la nord de Teheran. Acesta a menţionat că s-a deplasat la faţa locului pentru a vorbi cu oamenii. Potrivit site-urilor studenţilor, căminele au fost duminică seară ţinta unui atac violent din partea unor bărbaţi în civil, presupuşi membri ai miliţiei islamice basij. Intervenţia s-ar fi soldat cu moartea mai multor persoane. Parlamentarii iranieni, dintre care vicepreşedintele Parlamentului, conservatorul Mohammad Hassan Abutorabi-Fard, au cerut luni arestarea persoanelor implicate în acel atac.
Mişcările de protest s-au extins şi în afara Teheranului, în principal în oraşele Machhad, Ispahan şi Shiraz, au relatat martori oculari şi ziarişti. În majoritatea oraşelor, protestele se desfăşoară în general paşnic, însă în localităţile mai mici, organizarea manifestaţiilor este dificilă, după ce autorităţile au desfăşurat forţe de securitate. Doi importanţi oficiali reformatori iranieni, Said Hajarian şi Mohammad Ali Abtahi, ambii apropiaţi ai fostului preşedinte Mohammad Khatami, au fost arestaţi în noaptea de marţi spre miercuri. De altfel, în ultimele zile, mai mulţi oficiali reformatori au fost arestaţi, dintre care unii au fost eliberaţi ulterior.
Interdicţii pentru presa străină
În timp ce autorităţile iraniene au interzis presei străine să relateze despre manifestaţiile ilegale, printre care şi cea a partizanilor lui Mir Hossein Moussavi, televiziunea de stat a transmis, ieri, în direct o demonstraţie organizată la apelul puterii de la Teheran. Presa străină, care face obiectul unor noi limitări vizînd activitatea sa începînd de marţi, nu a fost autorizată să urmărească această manifestaţie. Autorităţile iraniene nu iau de obicei o asemenea măsură, acestea restricţionînd de obicei numai acoperirea în imagini a unui eveniment.
Manifestanţii iranieni care contestă rezultatele scrutinului prezidenţial au folosit site-ul Twitter pentru a face apel la rezistenţă şi a transmite informaţii privind confruntările cu poliţia şi susţinătorii preşedintelui reales. Mesaje provenind din Iran au apărut din abundenţă pe această platformă de microbloguri în pofida eforturilor autorităţilor locale de a limita informaţiile referitoare la manifestaţii. Link-urile către fotografii prezentate ca fiind ale manifestanţilor răniţi sau ucişi au circulat de asemenea în reţea. Pe site-ul găzduit în SUA, subiectul cel mai important al zilei a fost „Alegeri Iran”..