Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo se apropie de final. Din palmaresul cîştigătorilor, primul anunţat este Cary Fukunaga, care a obţinut bursa Fundaţiei Cartlidge, înfiinţată după dispariţia bruscă a actriţei britanice Katrin Cartlidge. Tînărul regizor, absolvent al Facultăţii de Film din cadrul Universităţii New York, a fost premiat pentru filmul său „VICTORIA PARA CHINO“, recompensat pînă în prezent cu 21 de distincţii în întreaga lume, de la BAFTA, premiile industriei cinematografice britanice, la laurii Festivalului de Film Sundance.
Programul comprimat al festivalului a mai inclus proiecţii speciale ale filmelor semnate de Ulrich Seidl, regizorului austriac fiindu-i dedicată o secţiune retrospectivă a carierei sale. Un alt nume important în galeria cineaştilor vizionari ai regiunii, Bela Tarr, se află, zilele acestea, la Sarajevo, pentru a-şi prezenta cea mai recentă producţie „The Man from London“, după ce anul trecut a fost subiectul programului retrospecţiv. O lume diversă de limbaje vizuale a contribuit la întregirea atmosferei de festival din acest an. Programe atît de diferite, precum cele regionale de scurtmetraj şi lungmetraj, de documentare internaţionale sau cele dedicate noilor tendinţe în cinema constituie un alt avantaj în balanţa Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo. Chiar dacă, uneori, diferenţa de stiluri şi de viziune ce se poate percepe cu usurinţă între programe şi de cele mai multe ori nu în favoarea cinematografiei regionale, posibilitatea de a urmări filme ce propun contexte şi abordări diametral opuse pregătesc mai uşor modelarea celor mai intime aşteptări şi dorinţe.
Pînă la desemnarea cîştigătorilor, mai rămîn multe filme de vizionat, multe emoţii de încercat. Tîrgul de scenarii încă înregistra, vineri, întîlniri febrile între producători şi regizori. Şi această secţiune va desemna un proiect cîştigător, recunoscut după popularitatea pe care a suscitat-o în rîndul profesioniştilor. Seminariile din cadrul Talent Campus s-au încheiat, vineri, cu o lecţie de cinema plină de emoţii şi versatilitate susţinută de Juliette Binoche. Energia şi carisma pe care o emană mignona actriţă franceză sînt greu de tradus în cuvinte. Sinceritatea şi uşurinţa cu care trece de la pasiune la emoţie gîtuită au condus întreaga asistenţă prezentă la seminar într-un montagne-russe imaginar. Personajele cărora le-a dat viaţă sînt doar reflecţii ale unei personalităţi pasionate de actorie şi cinema, care, de-a lungul unei cariere de 25 de ani, s-a colorat în nuanţe pentru care, deocamdată, nu există corespondent verbal. Succesul înregistrat de prima ediţie a seminarului a convins Ministerul Culturii al cantonului Sarajevo să accepte finanţarea pentru patru proiecte, realizate în echipa de aspiranţi, producători, regizori şi actori, avînd ca temă capitala bosniacă, care vor fi filmate în intervalul ianuarie – martie.
Din seria numelor grele invitate la Sarajevo au sosit, pe ultima sută de metri, Fatih Akin, regizorul de origine turcă revelaţie a cinematografiei germane, care îşi va prezenta filmul „The Edge of Heaven“, în cinematograful Metalac improvizat în aer liber. Închiderea festivalului îi aparţine controversatului Michael Moore cu al său „Sicko“, biletele pentru vizionarea acestui documentar fiind printre primele vîndute încă înaintea începerii festivalului. Din ecuaţia acestei ediţii numai numele cîştigătorilor mai lipsesc, o surpriză care nu va mai persista, însă, decît o zi.