Majoritatea germanilor cred că ţara lor va fi într-o situaţie mai bună dacă va renunţa la euro, potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri, în timp ce ministrul german al Economiei şi-a reiterat dubiile în legătură cu menţinerea Greciei în Zona Euro. Potrivit sondajului Emnid, realizat pentru săptămânalul ”Bild am Sonntag”, circa 51% dintre germani cred că economia primei puteri economice europene va fi într-o situaţie mai bună dacă nu va mai face parte dintre cele 17 ţări ale Zonei Euro. 29% cred însă că situaţia va fi mai rea. Sondajul dezvăluie şi că 71% dintre germani vor ca Grecia să părăsească Zona Euro, dacă nu-şi va onora promisiunile privind regimul de austeritate.
Ministrul german al Economiei, Philipp Roesler, a estimat că are dubii considerabile cu privire la faptul că Atena îşi va ţine promisiunile legate de reforme. ”Punerea în aplicare a reformelor este ezitantă. Nicio administrare fiscală funcţională nu a fost pusă încă în aplicare. În speţă, nu există niciun progres privind privatizarea promisă a bunurilor publice. Dacă grecii nu-şi vor onora obligaţiile, nu vor mai avea bani. Ţara va deveni insolvabilă”, a spus ministrul german. Puternic afectată de criza economică, Grecia a fost supusă unor mari presiuni în vederea punerii în aplicare a programului de reforme structurale, în schimbul unui program de ajutor financiar de mai multe miliarde de euro, acordat ţării din 2010. Raportori ai UE, BCE şi FMI se află în prezent în Grecia, pentru a evalua progresul în desfăşurarea reformelor. Raportul lor va decide dacă Grecia va primi următoarea tranşă de ajutor, de 31,5 miliarde de euro.
ACUZAŢII UNGUREŞTI Premierul conservator maghiar, Viktor Orban, care a ţinut, sâmbătă, o prelegere în ţara noastră, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, a acuzat CE de felul în care gestionează criza. ”Trebuie să o spunem: criza este, de fapt, criza Bruxelles-ului. Bruxelles-ul este principalul obstacol în calea căutării unor soluţii bune pentru rezolvarea problemelor economice”, a declarat premierul Orban în faţa câtorva mii de simpatizanţi, la Tuşnad, zonă cu o comunitate maghiară numeroasă. ”Bruxelles-ul pierde săptămâni întregi gândindu-se la dimensiunile cuştilor de găini, la prezenţa jucăriilor în crescătoriile de porci şi crede că odihna gâştelor este o problemă importantă europeană, în timp ce mii de oameni îşi pierd slujbele, văd ducându-se la vale sistemul financiar şi simt că viaţa lor este tot mai grea”, a afirmat Orban. Viktor Orban, care a mai vorbit despre ”decadenţa Occidentului” şi a comparat Bruxelles-ul cu Moscova, şi-a împărtăşit şi dezamăgirea faţă de Europa de Vest. ”În anii ’90, problema era cum să copiem mai bine Occidentul. Astăzi vedem că nu este nimic de copiat. Veştile proaste care ameninţă Zona Euro vin din Occident şi nu există reţete europene pentru gestionarea crizei”, a adăugat el.
Pe 27 iulie, premierul ungar a declanşat vii reacţii politice cu o declaraţie a sa: ”Sperăm că nu va fi nevoie să instaurăm un nou sistem în locul democraţiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice şi de idei noi”.